DJ Didier Red: “Jazz en radio gaan goed samen”

Huiswerk maken met de radio aan. Zo studeerde Bredanaar DJ Didier Red, die eigenlijk Jeroen Polak heet. Ook dit jaar draait Jeroen wel ergens enkele uren op het Breda Jazz Festival. Zijn jazzliefde zit diep.

Door Josien van Uijthoven

DE SOULSHOW VAN FERRY MAAT

Jeroen Polak was als kind reeds in de weer met muziek. In de brugklas maakte hij ’s avonds zijn huiswerk met de radio aan, waardoor hij kennis maakte met de Soulshow van Ferry Maat en verschillende muziekstijlen – zoals hiphop, funk en soul via VPRO’s Wilde Wereld. Dankzij zijn bijbaantje kon hij destijds zijn eerste plaat kopen. Na een aantal jaren bezig te zijn geweest met het mixen van muziek en het uitvogelen van de andere vaardig- heden die het DJ vakgebied kent, begon het succes- verhaal van Jeroen in 1992.

KONINGINNEDAG 1992

De platenzaak Tunes Ville aan de Haagdijk was de ontmoetingsplek voor Bredase DJ’s, waar Jeroen onder andere Tijs Verwest (later bekend als DJ Tïësto) leerde kennen. Tijs speelde toentertijd in club Spock, de voorzaal van de Graanbeurs: een locatie die erg geliefd was onder de DJ’s. Op 30 april 1992 kreeg Jeroen een telefoontje van Tijs met de vraag of hij kon invallen op het Koninginnedagfeest in de Graanbeurs, de oorspronkelijke DJ was verhinderd. Voor Jeroen was dit een droom die uitkwam en hij greep zijn kans.

JULES DEELDER

In die tijd was hij zo verslingerd aan muziek, dat de interesse naar andere muziekstijlen groeide. Zijn honger werd onder andere gestild door de boeken van Jules Deelder, die naast schrijver ook jazz DJ en jazzdrummer is. Hij beschreef in zijn boeken vaak hoe hij jazzplaten ging scoren, iets wat Jeroen van hem overnam. Langzamerhand groeide zo de interesse in jazz en jazz gerelateerde muziek, zoals jazz funk en acid jazz.

BREDA JAZZ FESTIVAL

In deze tijd werkte Jeroen in de platenzaak Magik, waar de zoon van Peter Mingaars regelmatig langskwam. Via zijn zoon had Peter lucht gekregen van het repertoire van Jeroen, namelijk jazz, funk en soul. Het Breda Jazz Festival zocht een artiest die kon draaien in de pauzes van de bands. Jeroen greep ook deze kans en draait dit jaar voor zijn 19de keer. En als klapper op de vuurpijl, heeft Jeroen zijn inspiratiebron Jules Deelder mogen ontmoeten op het Breda Jazz Festival. Het bleef niet alleen bij het vragen van een handtekening, Jeroen mocht zelfs spelen voordat Jules opkwam.

Steun het festival!