bjf-header-geschiedenis.jpg

Breda Jazz Festival

Een mooi verhaal!

Het Breda Jazz Festival is vanaf 1971 uitgegroeid tot een groots vierdaags muziekevenement voor een breed publiek tijdens Hemelvaartsweekend in Breda.

bjf-1976-nachtconcert.jpg

Hoe het begon

Turfschip, Havermarkt en Grote Markt

Het Breda Jazz Festival richt zich de eerste twintig jaar – als Oude Stijl Jazz Festival Breda – voornamelijk op muzikanten die jazzmuziek van voor 1940 spelen. Amerikaanse muzikanten als Dan Barrett, George Probert, Jim Goodwin en Tom Baker brengen de swing naar Breda. Vanaf begin jaren 90 programmeert de festivalorganisatie breder en worden naast de classic jazz, aanverwante jazzstijlen geprogrammeerd. In de beginjaren is het Turfschip, de voormalige evenementenhal aan het Chasséveld, het stralend festival-middelpunt. De buitenconcerten zijn dan nog vooral op de Havermarkt en Grote Markt.

bjf-header-duo-special.jpg

Nieuwe weg

Brede programmering

In 1999 gaat het Breda Jazz Festival financieel en organisatorisch door een diep dal. Vanaf dat moment slaat het onder leiding van een nieuw festivalbestuur een nieuwe weg in. Stichting Breda Jazz Festival is sinds die tijd een festival dat aantrekkelijk is voor een breed publiek, met een uitgebreid buitenprogramma en speciale binnenconcerten. Vaste en populaire onderdelen zijn: de Duo Special in De Avenue, het Gospelconcert in de Grote Kerk en de Festival Surprise Bands (speciaal voor het festival samengestelde bands). Naast de brede jazzprogrammering is er in het programma nog altijd ruimte en aandacht voor de traditionele jazz.

bjf-header-jong-en-oud.jpg

Sfeer maakt het festival

De sfeer tijdens het Breda Jazz Festival is uniek. Van jong tot oud voelt men zich hier thuis en dat zie je terugkomen als je door de binnenstad van Breda loopt. Ook wordt er op straat gedanst; voor veel Lindy Hoppers is Breda Jazz Festival dé plek om bij elkaar te komen en samen te dansen. Laat je verrassen door de looporkesten die alle dagen van het festival te vinden zijn in de binnenstad van Breda. De programmering van Breda Jazz Festival is breed; classic jazz, gospel, blues, latin jazz, swing, bluegrass en meer vind je hier allemaal. Tip: filter het programma op jouw favoriete genre!

bjf-met-karakter.jpg

Hoe het nu is

Festival met karakter

Inmiddels telt het Breda Jazz Festival bijna 20 buitenpodia in de binnenstad, elk met een eigen karakter en muziekstijl. De buitenconcerten zijn gratis toegankelijk. Voor de binnenconcerten zijn kaarten te koop. Elk jaar op tweede paasdag start deze kaartverkoop via onze website. Het festivalsecretariaat houdt een overzicht bij van alle musici die ooit op het Breda Jazz Festival hebben opgetreden.

Ben je geïnteresseerd in dit overzicht? Neem dan contact met ons op.