Roy’s Choice, dat moet je meemaken!
18 mei 2017

Roy’s Choice, dat moet je meemaken!

Roy Williams is een grootheid op de trombone en een gigant in de Engelse jazzwereld. Op zondag 28 mei om 14.30 uur deelt hij zijn uitstekende techniek, geweldige muzikale smaak en jarenlange ervaring met ons. Een interview met de inmiddels 80-jarige Roy.

Kun je kort je muzikale carrière beschrijven?

“Ik maak al muziek vanaf mijn vijftiende, maar mijn echte muzikale carrière startte in 1960. Ik sloot me toen aan bij de Terry Lightfoot Band en speelde daar ongeveer vijf jaar. Daarna zat ik twaalf jaar bij de dixieland band van Alex Welsh. Tijdens die periode toerden we met veel Amerikaanse jazzmuzikanten en leerde ik allerlei mensen uit de jazzscene kennen. Vanaf 1979 speelde ik mee in de band van Humphrey Littleton en sinds 1983 ben ik ‘freelancer’. Dat is iets wat ik vandaag de dag nog steeds doe.”

Hoe vind je het om dit jaar weer op te treden tijdens het Breda Jazz Festival?

“Fantastisch! Ik kan me niet meer herinneren hoe vaak ik al heb gespeeld tijdens het Breda Jazz Festival, maar het is al heel wat keren geweest. Elke keer is het een geweldige beleving. Ik ben dan ook erg enthousiast dat ik er dit jaar weer bij mag zijn.”

Je geeft zondag 28 mei een bijzonder concert. Kun je daar iets over vertellen?

“Het voorspelt een enthousiast, afwisselend en swingend concert te worden. Samen met Ed Metz (US), Howard Alden (US), Jean Van Lint (BE) en Menno Daams (NL) ga ik het optreden neerzetten. Zij zijn niet alleen geweldige muzikanten, maar ook vrienden. Fantastisch dat wel elkaar op het podium ontmoeten. Ik verheug me er erg op.”

Roy’s Choice, zondag 28 mei 14.30-16.30 uur, Breda Cotton Club Torenstraat 17

Zelden heeft de Europese jazzscene zo’n mainstream trombonist voortgebracht als Roy Williams. Hij ontwikkelde een eigen stijl, die zijn weerklank vond bij talloze trombonisten uit diverse jazzstromingen. Allemaal noemen ze zijn toonvorming, frasering en melodische lijnen zijn uniek. Tijdens Roy’s Choice wordt duidelijk waarom Roy Williams maar liefst twaalf keer is uitgeroepen tot beste jazztrombonist van Engeland. Kortom, één van de hoogtepunten tijdens de 47ste editie van het Breda Jazz Festival.

Door: Kim Bogers

 

website door
Fleximaal