Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
artist image
2 juni 2019
15:30 - 17:30
17. De Avenue

40 jaar Joe King Oliver en tijdgenoten. Miss Lulu White`s Red Hot Creole Jazzband met Matthias Seuffert en de Lulusisters,

Naamgever van het orkest is Miss Lulu White, die in New Orleans de uitbaatster was van Mahogany hall, een luxe bordeel op de hoek van Basinstreet in Storyville. Zij beschermde daar de slechte zeden en de zwarte muzikanten.

Miss Lulu White`s RHCJB wordt in het najaar 1979 onder de naam “Oliver dan thuis” door Mart Mous opgericht als studieorkest , een muziekgezelschap dat zich verdiept in de complexe muziek van King Olivers Creole Jazzband. De band bestond destijds uit: Ton Mous, banjo, Mart Mous, kornet, Ad Houtepen, kornet, Leo Sluimers , trombone , Bert Brouwers, klarinet, Mart Jacob, piano, Marcel van de Winckel, sousafoon en Chris de Bruin, slagwerk. . Al snel kreeg de band enige bekendheid en waren optredens niet te vermijden; de naam van de band wordt veranderd in King Olivers Creole Conservenblik. Onder deze naam worden de eerste opnamen gemaakt, uitgebracht op cassette en verpakt in een echt conservenblik. Sinds die tijd is de band onafgebroken actief op vele podia in binnen- en buitenland. Vaak zijn daarbij muzikale vrienden te gast onder wie Claus Jacobi ,Michel Bastide en vele anderen. In de 80-er jaren verandert de bezetting ingrijpend; Tom Goosen, trompet, Bart Goosen , trombone en Wil van Baarle, klarinet nemen de plaatsen in van Ad, Leo en Bert. Chris de Bruin komt te overlijden. Band krijgt zijn huidige naam, Mis Lulu White`s Red Hot Creole Jazzband.
Onder deze naam wint de band in 1993 de Sidney D`or tijdens het concours in St. Raphael met de jeugdige Matthias Seuffert op klarinet, Roland Pils op trompet en Jacques Pluer op altsax. In 1997 neemt Wouter Nouwens de banjo over van de veel te vroeg overleden Ton Mous.

De muziek van de band is gebaseerd op de klassieke zwarte jazz uit de jaren 20. Met name de band van Joe King Oliver dient als inspiratiebron. Destijds spelend in Chigago was de Creole Jazzband beroemd om de collectieve improvisatie en het onnavolgbare cornetspel van Joe Oliver en zijn nog jonge beschermeling Louis Armstrong Daarnaast speelt Miss lulu White`s RHCJB stukken uit het repertoire van New Orleans grootheden als Armand Piron, Clarence Williams, Jelly Roll Morton etc.

Inmiddels organiseert Miss Lulu White`s Red Hot Creole Jazzband sinds een kleine 20 jaar winterconcerten waarbij ook de Lulusisters te horen zijn. Marlieke Roetenberg, Christina Schutte en Lucienne Lardenoye zingen de blues en het meerstemmig repertoire van o.a. van The Boswell Sisters. Ook zij zullen tijdens het jubileumconcert te horen zijn.

De bezetting van Miss Lulu White’s RHCJB:
Tom Goosen: trompet, vocals en leider
Ad Houtepen: Trompet, altsax en arrangementen
Bart Goosen: trombone
Wil van Baarle: klarinet
Pieter Talboom: banjo
Mart Jacobs: piano
Marcel van de Winckel: tuba