Doneer aan het festival

Doneer
Webshop
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
artist image
29 mei 2022
15:00 - 17:00
18. De Avenue

Fapy Lafertin (BE) maakt al vanaf zijn 5e muziek. Uit alle instrumenten die hij bespeelde, koos hij voor de gitaar. Zoals de meeste Sinti/Manouche muzikanten, startte Fapy zijn carrière in een familieband: een trio met zijn vader op de viool en zijn broer op rhythm gitaar. Fapy begon het Hot Club de France repertoire te spelen toen hij toetrad tot het orkest van violist Piotto Limberger. Tussen 1975-1985 speelde Fapy aan de zijde van Koen de Cauter, leider van de band Waso die de muziek van Django wereldwijd populariseerde en Fapy’s naam en faam als jazzgitarist verspreidde. In 1985 vormde hij zijn eigen kwintet in Nederland, dat hij modelleerde naar het oorspronkelijke Quintette Hot Club de France, dat de Gypsy Jazz stijl introduceerde. In deze groep hebben verschillende Nederlandse instrumentalisten gespeeld, waaronder violist Rudi Brink, Joop Hendricks en Tim Kliphuis.

Paulus Schäfer (NL) is vandaag de dag een van de meest getalenteerde Gypsy Jazz gitaristen uit Nederland. Geboren in een Nederlandse Sinti (zigeuner) gemeenschap leerde hij al op zeer jonge leeftijd gitaar spelen. Naast het luisteren naar mede-Sinti’s en platen van zijn idool Django Reinhardt, was het Wasso Grünholz – een legende binnen de Sinti gemeenschap – van wie hij het meeste leerde. Na een korte periode, waarin Paulus even de leadgitaar overnam van Jimmy Rosenberg in de Gipsy Kids, vormde hij de Paulus Schäfer Gipsy Band en nam in 2002 zijn debuutalbum “Into the Light” op.

Dominique Paats (NL) heeft internationale carrière gemaakt als eerste accordeonist bij het Malando-orkest. Hij ontmoette Paulus Schäfer eind 2012 spontaan in Maastricht en het vlamt van het prille begin. Geen opgelegd pandoer noch een keurslijf van ongeschreven regels. Dit is pure vrijheid om te spelen en te genieten. Het gebeurt intuïtief en met zoveel gemak. De twee wisselen solo’s uit, reageren op elkaar, communiceren met hun instrumenten, zwepen elkaar op in een muzikaal spel en steeds met respect voor elkaar. Klassiekers van Django Reinhardt, het Great American Songbook en eigen composities zijn hun oeuvre.

Kortom: dit concert wordt een meeslepend en virtuoos schouwspel dat met hart en ziel zal worden vertolkt. Een absolute aanrader voor de Gypsy Jazz liefhebbers!

Bezetting:
Fapy Lafterin (g)
Paulus Schäfer (g)
Dominique Paats (acc)
Martin Limberger (g)
Matheus Nicolaiewsky (b)

Steun het festival!