Bredanaars en hun jazz: Thierry Aartsen

Thierry Aartsen is blij weer terug te zijn in ‘zijn’ Breda na een vermoeiende werkweek in de Haagse politiek. Aartsen, pas 29 jaar jong, is sinds september 2018 lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Hij is onder meer woordvoerder van cultuur. “Ik voel me als een vis in het water in Den Haag. De invloed die je hebt om iets te bereiken voor de samenleving geeft mij een enorme drive.”

Door Edwin van den Heijkant | Foto: Frank Pellens

RELAXTE SFEER

Bij de vraag naar zijn gevoel voor het Breda Jazz Festival verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. “Lekker 4 dagen sjouwen”, vat Thierry dat gevoel zonder na te denken samen. “Voor mij is het Breda Jazz Festival een geweldig evenement om met vrienden te genieten. Wat ik zo bijzonder vind is de relaxte sfeer die er heerst op dit festival. Dat roemen mijn vrienden die van buiten Breda komen. Het publiek dat het festival bezoekt is niet louter jazzpubliek. Natuurlijk zie je die fanatiekelingen die het programmaboekje minutieus uitpluizen op zoek naar dat ene jazzbandje. Vind ik mooi. Zo goed voorbereid ben ik niet. Ik laat me verrassen door het podium waar ik toevallig sta. Zo stond ik vorig jaar op de Havermarkt bij de band van voorzitter Bart Wouters, Jazz Connection. Die speelde op zo’n gave wijze nummers van Jungle Book in die oranje pakken van ze. Geweldig. Iedereen ging uit z’n dak. Daar geniet ik van.”

JAZZ IS VOLKSCULTUUR

Een jazzliefhebber is Thierry Aartsen niet. ” Hij houdt van Nederlandstalige muziek, en wel het echte levenslied. Vier dagen per jaar laat hij zich maar al te graag onderdompelen in de muziekstijl die niet de zijne is. “Die looporkesten. Hartstikke leuk. Wat oudere muzikanten die zoveel plezier uitstralen en daarmee het publiek weten te pakken. Ook dat is het Breda Jazz Festival. Jazz in Breda is voor mij cultuur, volkscultuur. Daar maak ik me hard voor in Den Haag. Dit soort evenementen moeten we koesteren. Het is laagdrempelig voor iedereen en dat maakt zo’n festival heel bijzonder. Ik hoop dan ook dat het Breda Jazz Festival tot in lengte van dagen mag blijven bestaan.”

FEEST OP HET KERKPLEIN

Nog even terug naar vorig jaar. “Die gasten uit Frankijk”, vervolgt Thierry. “Hoe heten ze ook alweer? O ja, The Spunyboys. Man, wat een feest was dat op het Kerkplein.” Zijn ogen glinsteren bij het ophalen van deze herinnering. “Als straks het zonnetje gaat schijnen, krijg ik weer zin in het Breda Jazz Festival. Heerlijk vier dagen buiten en zorgeloos met vrienden op pad. Volle bak genieten.”

Steun het festival!