Bredanaars en hun jazz: Jurgen Blommaert

Jurgen Blommaert heeft zijn roots in de bluesmuziek en is bijna 20 jaar bij Breda Barst betrokken. Sinds 2012 is hij voorzitter. Daarnaast is Jurgen actief voor de Stichting Rhythm & Blues Breda. Je zou haast vergeten dat hij ook nog een fulltime baan heeft.

Door Edwin van den Heijkant / Foto: Stefan Oomes

UIT MIJN COMFORTZONE

Bij de vraag “Wat is jouw Breda Jazz Festival gevoel” hoeft Jurgen niet lang na te denken. “Breda Jazz Festival is voor mij het evenement om vrienden en bekenden van weleer te ontmoeten. Met een drankje in de zon samen genieten van het goede bourgondische leven in ons mooie Breda. De muziek is daarbij toch een beetje ondergeschikt. Ik ben gedurende het festival vooral te vinden bij het bluespodium voor de Bruine Pij. Je ziet me ook bij de Beyerd waar ik de programmering doe van de bluesbands die daar optreden. Dankzij een goede vriendin van mij, een echte jazzkenner, laat ik me tijdens het festival wel uitdagen om buiten mijn comfortzone te treden en op zoek te gaan naar een jazzstijl die ik leuk vind. Dan kun je me zomaar tegenkomen in de Willem Merkxtuin of een ander podium waar muzikanten met de ideale mix van diverse jazzstijlen mij muzikaal weten te raken.”

DE OVEREENKOMSTEN

We praten verder over wat Breda Jazz Festival en Breda Barst met elkaar gemeen hebben. Jurgen roemt dat typische Bredase gevoel dat je bekruipt bij het bezoeken van beide evenementen. Dat is wat deze festivals ook zo uniek en populair maakt. De ontspannen en relaxte sfeer, het buiten zijn, het gratis genieten van een lekkere muziekcocktail. Jurgen typeert beide festivals als erg verschillend. Echte samenwerkingsverbanden zijn er niet. Toch zou dat op verschillende vlakken best waardevol kunnen zijn, vindt Jurgen. “Op het gebied van sponsoring kunnen we elkaar helpen. We vissen als groot Bredaas evenement toch in dezelfde vijver. Wellicht dat we samen kunnen optrekken richting grote Bredase bedrijven.”

OP ZOEK NAAR HET EXPERIMENTELE

Nog even terug naar de muziek. Een echte jazzkenner is Jurgen niet. Hij roemt wel drie muzikale grootheden. Chet Baker, Cassandra Wilson en Tom Waits. “Van Cassandra word ik zo blij. Zij heeft het unieke talent haar muziek – een mix van blues en folk – te overgieten met een unieke jazzy sound. Daar houd ik van. Op zoek gaan naar het experimentele maar wel dicht bij jezelf blijven. Dat is voor mij de jazzstijl waar ik dol ben.”

Steun het festival!