Geschiedenis

Het Breda Jazz Festival is vanaf 1971 uitgegroeid tot een groots vierdaags muziekevenement voor een brede doelgroep. De aftrap is op Hemelvaartsdag, om 13.00 uur op de Grote Markt. Vier dagen later, op zondagavond, worden de laatste noten gespeeld.

Classic jazz binnen en buitenpodia met gratis concerten

In de beginjaren is het Turfschip, de voormalige evenementenhal aan het Chasséveld, een stralend festivalmiddelpunt. Aanvankelijk zijn de buitenconcerten vooral op de Havermarkt en Grote Markt. De festivalorganisatie is erin geslaagd om steeds meer Bredase buitenpodia te creëren, met ieder een eigen karakter en muziekstijl.

Jazzfestival met Internationale muzikanten

Het Breda Jazz Festival richt zich de eerste twintig jaar als Oude Stijl Jazz Festival Breda voornamelijk op muzikanten die jazzmuziek van voor 1940 spelen. Amerikaanse muzikanten als Dan Barrett, George Probert, Jim Goodwin en Tom Baker brengen de swing naar Breda. Vanaf begin jaren negentig programmeert de festivalorganisatie breder en wordt naast de classic jazz, aanverwante jazzstijlen geprogrammeerd.

Naast de relatie met Amerikaanse musici, groeit het contact met Japanse jazzsolisten als Eiji Hanaoka en Masato Kobayashi. Het Breda Jazz Festival en het Kobe Jazz Street Festival in Japan hebben een speciale vriendschappelijke band. Vanaf 1998 wordt op de laatste festivaldag de Kobe Jazz Street Award uitgereikt aan een veelbelovende jazzmuzikant. De award is een uitnodiging om tijdens het Kobe Jazz Street Festival in datzelfde jaar op te treden.

Brede programmering

Nadat het Breda Jazz Festival financieel en organisatorisch in 1999 door een diep dal gaat, slaat het festival vanaf dat moment onder een nieuw festivalbestuur een nieuwe weg in. Stichting Breda Jazz Festival gaat voor een festival dat aantrekkelijk is voor een breed publiek, met een uitgebreid buitenprogramma en speciale binnenconcerten. Vaste en populaire onderdelen zijn: Duo Special in De Avenue, Gospelconcert in de Grote Kerk en de Festival Surprise Bands. Naast de brede jazzprogrammering is er in het programma nog altijd ruimte en aandacht voor de oude stijl jazz.

Leestip geschiedenis Breda Jazz Festival

Meer lezen over de sfeer tijdens het Breda Jazz Festival dat op handen wordt gedragen door muzikanten, festivalmedewerkers, bestuursleden, programmeurs, Bredase horeca, bezoekers, sponsors, gemeente Breda en VVV Breda? Lees het boek ‘Breda Jazz Festival 40xxx een beleving’ over de veertig edities Breda Jazz Festival (1971-2010). Tijdens het festival te koop bij het informatiepunt. Ook online bestelbaar, te koop bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers en VVV Breda. 

Bij het secretariaat is voor belangstellenden op aanvraag een overzicht verkrijgbaar van alle musici die ooit op het Breda Jazz Festival hebben opgetreden. Stuur een email naar: secretariaat@bredajazzfestival.nl.

 

website door
Fleximaal