Biografie

Het Amsterdamse duo QUARTIER LATIN brengt een swingend, eigenzinnig en avontuurlijk programma met Afrikaanse, Andalusische en Latijns-Amerikaanse muziek en Jazz. Soms ingetogen, dan weer uitbundig, klanken van lang geleden maar ook toekomstmuziek.
“Maestra marimbera” Leticia Bal en top-saxofonist Paul Weiling zijn ieder voor zich al heel bijzonder. De één begon met Latin percussion en backing vocals in Salsa en bespeelt tegenwoordig naast haar marimba zo’n beetje alles wat zij in de vingers krijgt, zoals een schoenendoos, lege of met water gevulde flessen en roestige fruitschalen. De ander begon zijn carrière als Jazz saxofonist en ontdekte na een uitgebreide muzikale wereldreis uiteindelijk zijn passie voor Andalusische Flamenco.

Beide musici werken met het zogenaamde loop station, waarmee zij – live op het podium – verschillende muzikale fragmenten inspelen (loops) en vervolgens in een collage over elkaar leggen. Leticia vermenigvuldigt haar swingende, vaak mysterieuze solospel tot een gecombineerde marimba – en percussie band, latin koor of Gamelan orkest. Paul laat zijn altsax ook wel als een bariton klinken, begeleidt zichzelf daarbij met de aanstekelijke Flamenco ritmes op de Peruaanse cajón en soleert vervolgens in een trio met zichzelf. Desgewenst met een heuse blazerssectie als extraatje.

Deze twee multi-instrumentalisten spelen soms heel intiem en akoestisch met elkaar, soms in een virtueel onbeperkte bezetting door middel van virtuoze beheersing van hun loop stations. Tot de hoogtepunten van hun concerten behoren verder een aantal verrassende solo performances van beide musici.