Biografie

Tijdens het Breda Jazz Festival 2018 speelt Nils Conrad and his Amazing Jazzband met speciale gast Frits Kaatee.

Nils Conrad and his Amazing Jazzband
Het overlijden van drummer Huub Janssen in 2008 betekende het einde van de Amazing jazzband. Een drummer met zo’n naam, drive en zo’n unieke stijl van spelen en performance is echter niet te vervangen.
Tot oud ‘Amazing’ bandlid Marco Kuipers drummer Nils Conrad in Duitsland tegenkwam. Deze nog jonge Duitse drummer heeft als kleine jongen les gehad van Huub en kwam regelmatig naar optredens van de Amazing Jazzband. In de loop der jaren heeft Nils zijn eigen stijl ontwikkeld in combinatie met de vele specifieke drum-kneepjes waar Huub zo bekend om was.
De voormalige bandleden van de Amazing Jazzband zijn door Nils weer zeer enthousiast geworden en hebben na 5 jaar besloten om de draad weer op te pakken, onder de naam: “Nils Conrad and his Amazing Jazzband”! Het bleek een gouden zet, de klik met Nils was er meteen en de oude sound en drive van de Amazing jazzband was weer aanwezig. De ‘drive’ achter deze Tribute band is natuurlijk nog steeds Huub, en de bandleden willen graag zijn stijl van jazzmuziek spelen in ere houden!

Frits Kaatee
Frits Kaatee begon met musiceren op 11 jarige leeftijd als accordeonist in het orkest ‘The Sunny Boys’, waar hij medeoprichter van was. Zijn eerste klarinetlessen kreeg hij van Arie Ligthart, de toenmalige banjoist van de Dutch Swing College Band (later bekend als ‘The Storktown Dixie Kids’). Frits Kaatee speelde oa. in de New Orleans Syncopaters, orkest van Andy Star, Ted Easton’s Jazzband, Dixieland Pipers, Dixieland All Stars en de Dixieland Street Paraders . In 1995 kreeg Frits Kaatee de Duketown Award speelde vele jaren vast in de Dutch Swing College Band.
Frits Kaatee concerteerde met onderstaande musici uit de USA: Bobby Hacket, Billy Butterfield, Peanuts Hucko, Jimmy McPartland, Buddy Tate, Bud Freeman Ralph Sutton, Kai Winding, Al Grey en Curtis Fuller. Zijn muzikale voorbeelden zijn Jan Morks, Dim Kesber en Edmond Hall op klarinet, Buddy Tate en Ben Webster op tenor en Bob Wilber op sopraansax.

Bezetting Nils Conrad and his Amazing Jazzband:
Koos van der Hout: Trompet/zang
Marco Kuipers: tenor/sopraan saxofoon en klarinet
Bas van Gestel: trombone/zang
Jos van Bueren: stringbas
Richard Endlich: banjo
Nils Conrad: slagwerk