Biografie

Na meer dan 17 jaar prominente aanwezigheid in de Europese en wereldwijde bluesscene, is Big Pete een gevestigde naam voor liefhebbers van blues en rootsmuziek. Maar de reis van deze 40-jarige Nederlandse blueszanger en mondharmonicameester gaat verder. Het laatste jaar is Big Pete in een stroomversnelling geraakt naar bekendheid bij een breder publiek, dankzij een Europese tour in het voorprogramma van ZZ Top, als frontman van The Red Devils, en dankzij een Nederlandse theatertour onder de vlag van televisiepersoonlijkheid Johan Derksen die in 2018 plaatsvindt.

Al sinds zijn 23ste staan de grootste bluesartiesten in de rij om met hem te werken: Mike Welch, Ian Siegal, Mitch Kashmar, Alex Schultz, Matt Schofield, Hook Herrera en niet te vergeten de oorspronkelijke leden van Lester Butler’s 13 en The Red Devils. Dit heeft geleid tot vele optredens en alom geprezen albums als het in L.A. opgenomen en BMA Awards genomineerde Choice Cuts, de spetterende liveregistratie Live From Blues Now in Basel en de recente nieuwe release Return of The Red Devils.

Uit alles blijkt hoe diep Pete verweven is in de kunst van de blues. Tegelijkertijd weet Pete de traditie fris en spannend te houden. Pete’s muzikale referentiekader houdt niet op bij Little Walter, maar wie goed oplet hoort een brede keur aan invloeden. Dit is het duidelijkst te horen in het project M.O.C.T. (‘Look at the Time’) uit 2010, met een geheel eigen sound, mede te danken aan de bijdrage van Prince-producer David Z.

Big Pete: vocal/harmonica

Sander Kooiman: guitar

Roelof Klijn: bas

Willie ‘wuff’ Maes: drums

 

Foto: ©️andredieterman