Doneer aan het festival

Doneer

Breda Jazz Festival 2023: alle info op een rij

Op donderdag 18 mei 2023 start de 51ste editie van het Breda Jazz Festival. Om het je wat makkelijker te maken, zetten we in dit bericht veel informatie overzichtelijk voor je op een rij.

Programma, flyer en festivalkrant
De belangrijkste vraag is natuurlijk ‘Wie speelt waar?’ Het meest actuele programma vind je natuurlijk op onze website. De programmaflyer staat ook hier online. Zin in wat achtergrondartikelen? De festivalkrant kun je ook gewoon online bekijken. Kom je er niet uit? Kom dan naar het Infopunt op Grote Markt (voor het Stadhuis).

Tickets binnenconcerten
Ook dit jaar hebben we weer een aantal bijzondere binnenconcerten voor je. Daar zijn nog wat kaarten voor te koop: je vindt ze onder de ticketknop op de homepage. 

Pendellimo en pendelboot
Ook dit jaar rijdt er een pendellimo tussen de binnenstad en podium Ingenhousz. Opstapplaats is tegenover de Hoge Brug en is herkenbaar aan vlaggen met ‘pendelbus Ingenhousz’. Vorig jaar had we een bus met een ballenbak…dit jaar een upgrade; een limo!

Nieuw dit jaar is een varend podium: op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vaart de pendelboot met orkest van 13:00 uur tot 18:00 uur tussen BAAI (op het hele uur), Valkenberg (aan stationszijde, 20 minuten over heel) en Haven (onderaan bij podium De Huiskamer, 10 minuten over het halve uur). Opstapplaatsen staan aangegeven met vlaggen met ‘Nassau Sneltransport – pendelboot’. Hop on, hop off and enjoy the music!

Praktische zaken
Plan je bezoek
Wil je blijven slapen in Breda of  zoek je een fijn restaurant in de buurt van je lievelingspodium? Plan je bezoek dan via Breda City app. Je kunt daar ook het hele programma van het Breda Jazz Festival vinden en een favorietenlijstje samenstellen. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Met auto of fiets
Kom je met de auto? Hier vind je de pagina parkeergarages en – terreinen in Breda. Tip: bij het NAC stadion kun je gratis parkeren en brengt stadslijn 2 je naar het centrum. Bekijk de dienstregeling.

In Breda parkeer je je fiets veilig én gratis in de bewaakte fietsenstallingen. Bekijk hier alle info. Tijdens het Breda Jazz Festival zijn er extra fietsenstallingen op het Kasteelplein en de Adriaan van Bergenstraat. Parkeer je je fiets op een plek waar dat niet mag, dan loop je het risico dat hij wordt verwijderd.

EHBO en toiletten
De EHBO post staat op Kasteelplein. Daarnaast lopen er EHBO’ers rond in de binnenstad. Geen EHBO’er in de buurt en wel hulp nodig? Spreek een medewerker van het Breda Jazz Festival aan.

Toiletten vind je op Stadserf (achterzijde van het Stadhuis), Kasteelplein en bij Spanjaardsgat. Op Stadserf en Kasteeplein staan ook de invallidentoiletten.

Toegankelijkheid
Breda Jazz Festival hecht veel waarde aan de Toegankelijkheid van het festival. Van invalidentoiletten tot EHBOpost, van podia tot Informatiepunt; alles overzichtelijk op deze kaart.

Afval en softcups
Breda doet dit jaar een pilot met recyclebare plastic bekers. Bij je eerste consumptie betaal je een euro extra als bijdrage aan het systeem. Lever je je beker in bij een nieuwe bestelling dan hoef je die euro niet te betalen. Klaar met drinken of ga je naar huis? Gooi je beker dan in de daarvoor bestemde afvalbak. #opgeruimdBreda

We wensen je mooie festivaldagen toe!

Bekendmaking programma Breda Jazz Festival 2023

Ook dit jaar wordt traditiegetrouw op Tweede Paasdag het programma van het Breda Jazz Festival bekendgemaakt. Dit is de opmaat naar de 51ste editie van het festival. Tijdens het Hemelvaartweekend – van 18 tot en met 21 mei – is de binnenstad van Breda het decor van het Breda Jazz Festival. Op meer dan 20 podia treden bands uit binnen- en buitenland op. Het Breda Jazz Festival is er voor jong en oud en is gratis toegankelijk.

Nieuwe programmeur
De programmering is dit jaar in handen van nieuwe programmeur Eelco van Velzen van Festiventures, een programmering die past bij de eigen unieke stijl van het Breda Jazz Festival met ruimte voor vernieuwing. Zo is de samenwerking gezocht met andere festivals om unieke bands naar het Breda Jazz Festival te brengen. Dergelijke samenwerkingen zullen in de komende jaren verder verkend worden. Hiermee sluit Festiventures aan op de  wens van het bestuur om het Breda Jazz Festival toekomstbestendig te maken.

Nieuwe podia
Het Breda Jazz Festival krijgt dit jaar nieuwe podia: Holy Moly en de Graanbeurs. “We zijn blij met de samenwerking met deze – voor ons – nieuwe horecaondernemers”, zegt voorzitter Hanneke Griffioen. “We willen een jazzfestival zijn voor iedereen. In de Graanbeurs, al jaren een begrip in het uitgaansleven van Breda, kun je tijdens de 51ste editie van het Breda Jazz Festival tot in de late uurtjes genieten van bands als The Cinelli Brothers en James Martin Band. Ook is dit dé plek waar je nog één keer helemaal los kunt gaan tijdens de afterparty op zondagavond.” 

Muzikale rode loper
In de centrale hal van Station Breda spelen duo’s op de daar beschikbare piano. De looporkesten leiden de bezoekers vanaf de Willemstraat richting het T-Huis in het Valkenbergpark. Zo wordt er vanaf Station Breda een muzikale rode loper neergelegd richting de binnenstad van Breda. Daarnaast kunnen bezoekers van het Breda Jazz Festival op donderdag, vrijdag en zondag zich tussen 13:00 en 18:00 uur per boot laten vervoeren tussen de Haven, BAAI en het Valkenberg. Deze pendeldienst is tegelijk een varend podium; diverse bands varen mee en maken de reis uniek. Om dit te realiseren is Nassau Sneltransport nieuwe sponsor van het Breda Jazz Festival. 

De bakermat van de jazz: New Orleans
Liefhebber van de traditionele jazz komen ook dit jaar aan hun trekken. Zo’n 30 muzikanten uit New Orleans, onder wie John Boutté, zullen in wisselende setting het unieke geluid van New Orleans naar Breda brengen. Ook eert het Breda Jazz Festival het moment dat Louis Armstrong 100 jaar geleden zijn eerste solo opnam. Een band die niet mag ontbreken is Satchmocracy, met daarin voor het Breda Jazz Festival bekende muzikanten; Jérome Etchberry en Sebastian Girardot. 

Het programma van de 51ste editie van het Breda Jazz Festival is vernieuwd, en zal tegelijk vertrouwd aanvoelen. Hiermee spreekt het jazzfestival een nog breder publiek aan. Het Breda Jazz Festival vindt plaats tijdens het Hemelvaartweekend op 18 tot en met 21 mei 2023 in de binnenstad van Breda. 

PONTON TIJDENS BREDA JAZZ FESTIVAL

 

Er komt dit jaar tóch een ponton bij het Spanjaardsgat tijdens de 51ste editie van het Breda Jazz Festival! Met de nieuwe horecaondernemers van de Spinola is er een oplossing gekomen om op deze unieke locatie in de Bredase binnenstad geweldige concerten te geven gedurende het Hemelvaartweekend.

Samenwerking

Het ponton zal speciaal voor het Breda Jazz Festival worden gebouwd door Ponton Made B.V. “We zijn ontzettend blij dat we dit in goede samenwerking doen met Dirk van de Voort, de nieuwe eigenaar van Spinola en zijn compagnons Job van Summeren en Maarten Brink”, zegt voorzitter Hanneke Griffioen. “Naast een groot podium komen op het ponton foodcorners en een VIP-dek voor speciale arrangementen” vult Dirk van de Voort aan. Op de kade rondom het Spanjaardsgat zijn uiteraard weer de nodige foodtrucks te vinden. “Zo is ook deze editie dit iconische podium een blikvanger voor de stad én het Breda Jazz Festival. Met Winters bouw & ontwikkeling als podiumsponsor”, aldus Griffioen.

Kosten

De kosten waren de voornaamste reden om het ponton eind 2022 december definitief af te blazen. Door de samenwerking met Spinola, waarbij goede sponsorovereenkomsten zijn gesloten, is het ponton toch mogelijk.

Boot-pendeldienst

Daarnaast kunnen bezoekers van het Breda Jazz Festival op donderdag, vrijdag en zondag zich per boot laten vervoeren naar andere podia. Deze pendeldienst zal tussen 13.00 en 18.00 uur varen tussen de haven, BAAI en het Valkenberg. Om dit te realiseren heeft het Breda Jazz Festival Nassau Transport als nieuwe sponsor verwelkomd.

De 51ste editie van het Breda Jazz Festival is van 18 tot en met 21 mei 2023 tijdens het Hemelvaartsweekend in de binnenstad van Breda.

 

Persbericht.pdf

Save the date!

 

50ste editie van het Breda Jazz Festival was onvergetelijk. Wat een feest om de stad weer te mogen vullen met jazz en publiek! We kijken dan ook met een glimlach terug op deze en alle andere edities van het Breda Jazz Festival.

We sluiten dit feestjaar graag samen met onze (oud) vrijwilligers af en nodigen hen uit voor de Breda Jazz Festival reünie, om zo samen herinneringen op te halen en na te genieten van 50 jaar Breda Jazz Festival. Inmiddels hebben veel (oud) vrijwilligers al een mail van ons ontvangen, maar onze mailinglijst is vast niet helemaal compleet.

Heb jij je ooit als vrijwilliger ingezet voor het Breda Jazz Festival en heb je zin in een feestje? Zet dan 30 oktober 2022 alvast in je agenda, want dit wil je niet missen! We vertellen je binnenkort nog meer over wat je kunt verwachten en hoe het precies gaat lopen, maar voor nu…save the date en meld je alvast aan via dit mailadres:  reunie@bredajazzfestival.nl.

 

Tot snel!

Het bestuur van het
Breda Jazz Festival

 

 

Nieuwe programmeur voor Breda Jazz Festival

Vanaf de 51ste editie van het Breda Jazz Festival gaat de organisatie samenwerken met een nieuwe programmeur. Festiventures, onder leiding van Eelco van Velzen, neemt de programmering over van Roland Kompier Produkties. Roland Kompier was vanaf 1997 de drijvende kracht achter de programmering, hij had namens het Breda Jazz Festival alle contacten met de muzikanten die jaarlijks werden gecontracteerd om te spelen tijdens het Hemelvaartweekend. De lijn van programmering – door Roland Kompier Produkties ingezet in 1997 en uitgevoerd tot en met de afgelopen 50ste editie – zal voortgezet worden door Festiventures. Met de nieuwe programmeur gaat de organisatie van het Breda Jazz Festival werken aan een toonaangevend en toekomstbestendig festival.

Eigen unieke stijl

Met een ruime blik op de toekomst heeft het bestuur van het Breda Jazz Festival besloten om de programmering bij een andere partij te beleggen. In Festiventures ziet het bestuur een programmeur die past bij de eigen unieke stijl van het Breda Jazz Festival. Tegelijkertijd vraagt het bestuur ook van Festiventures om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en te ontwikkelen zowel op het vlak van programmering als in samenwerkingsverbanden. Dit alles sluit perfect aan bij de toekomstvisie van het bestuur en de bestendigheid van het festival.

Ruim 25 jaar programmering

Roland Kompier Produkties verzorgde ruim 25 jaar de programmering van het Breda Jazz Festival. In 1999 gingen Roland Kompier en toenmalig voorzitter Antoine Trommelen de uitdaging aan om het in nood verkerende festival door te starten, met het meest beperkte budget ooit. Een prestatie waar de organisatie, voormalige en huidige bestuursleden, hen nog steeds zeer dankbaar voor zijn. Het Breda Jazz Festival is sindsdien weer uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke jazzfestival in Nederland en ver daarbuiten, met vele tienduizenden bezoekers per dag tijdens de vier dagen van het Hemelvaartweekend.

Dank en waardering

Het bestuur van het Breda Jazz Festival spreekt grote dank en waardering uit voor Roland Kompier en zijn partner Ans Iriks. Zij hebben enorm veel betekend voor het festival, hun inzet heeft enorm bijgedragen aan het festival en de festivalorganisatie.

Voorbereidingen 51ste editie

In september starten de voorbereidingen voor het volgende jazzfestival. De organisatie van het Breda Jazz Festival kijkt daarbij vol vertrouwen uit naar de nieuwe samenwerking met Festiventures.

De 51ste editie van het Breda Jazz Festival is van 18 tot en met 21 mei 2023.

 

Uitslag fotowedstrijd: de winnaars zijn bekend!

 

De jury van de Breda Jazz Festival fotowedstrijd was blij verrast met de vele enthousiaste inzendingen! Want de fotografen op het festival bleken niet alleen bezoekers te zijn die sfeer kwamen vastleggen, soms bleken ze ook visuele artiesten. Sommigen stuurden slechts één foto in die ze toevallig maakten in het heetst van de strijd, anderen waren duidelijk op pad geweest met hun camera om het festival te vereeuwigen. Beide even leuk, maar het was een uitdaging voor de juryleden alle spreekwoordelijke appels en peren te (be)proeven. Desalniettemin zijn hier de winnaars:

Categorie: Artiest

1ste prijs: Wim Langen

Elk jaar doet de organisatie haar best de leukste artiesten naar Breda te halen. Deze foto stelt ze dan ook mooi centraal. Jazz is emotie en Wim heeft die prima gevangen! Jazz heeft niet te veel poespas nodig. Back to basic!

2e prijs: Arjan De Vos

Ondanks de chaos die soms op een buitenpodium heerst heeft de fotograaf een prima doorkijkje gemaakt met de focus op de juiste plek. Instrumenten op de voorgrond en de Festivalposter op de achtergrond maar de saxofonist lekker centraal. Heerlijke plaat!

3e prijs: Diana Booij

Soms krijg je het als fotograaf bijna cadeau; met het enthousiasme en ritme op het Veemarktpleintje kan je bijna geen slechte foto maken. Behalve natuurlijk als je de techniek niét zou beheersen. Gelukkig zijn bij Diana de timing, belichting en kleuren precies zoals ze moeten zijn. Dansen maar!

Categorie: Sfeer

1ste prijs: Peter Smeekens

“De sfeer van het Breda Jazz Festival is uniek in zijn soort en dat is, naast de muziek, de kern van vier dagen muzikaal feest in Breda. Wat is een band zonder publiek? En wat moet het publiek zonder een band? Met deze actieve prachtplaat van Peter valt alles samen: hij dampt en hij swingt. Met stip op nummer één.”

2e prijs: Pepijn Zwart

“The Spunyboys zijn een echte publiekstrekker en dat zagen we zeker terug in het aantal ingezonden foto’s van dit actieve trio. De muziek is hier letterlijk het middelpunt van een publieksfestival en het geeft de sfeer van het optreden perfect weer; precies zoals we het graag allemaal zien.”

3e prijs: Inger Spierenburg 

Als je alles hebt gezien als fotograaf ga je op zoek naar die unieke hoek en Inger wist kerk, publiek en artiest in één beeld te krijgen. Hoeveel sfeer van het Breda Jazz Festival wil je hebben? Als de techniek volgende keer ook nog helemaal op orde is kan hij nog hoger in de ranglijst eindigen.

Categorie: Publiek

1e prijs: Peter Smeekens

Een fotograaf die we vaker tegenkwamen. En wederom gooit hij hoge ogen. Mochten de muzikanten vergeten zijn voor wie ze nu spelen, dan laat deze foto dat in volle breedte zien; van jong tot oud, van cola tot bier. Zitten, hangen, kijken, luisteren en genieten. En dat laatste deden we ook van zijn foto.

2e prijs: Gré van Pelt

Het publiek van vandaag is misschien wel de artiest van morgen. Fotograferen is kijken en dat is aan Gré wel toevertrouwd. En hoe kleurrijk het Breda Jazz Festival dan ook mag zijn, in zwart/wit is deze foto gewoon ijzersterk. En het t-shirt van het jongetje maakt het helemaal af… Enjoy the music!

3e prijs: Yvonne Aarden

Als fotograaf wil je niet enkel de muziek horen, maar ook zeker zien. En deze jonge bezoeker dacht er vast hetzelfde over. Als we ook nog konden zien dat de muziek van het Breda Jazz Festival een rol speelde was het misschien wel de winnaar in deze categorie geweest.”

 

Bedankt voor alle geweldige inzendingen! De winnaars van de fotowedstrijd hebben via email bericht gekregen. 

Breda Jazz Festival bokaal voor Joep Peeters

Joep Peeters trad vandaag op in de Willem Merckxtuin met de No Surprise band onder zijn leiding. Als oprichter van het eerste uur mocht Joep uiteraard niet ontbreken tijdens deze bijzondere 50ste editie van het Breda Jazz Festival. Hij speelde deze middag samen met Frank Roberscheuten (cl/sax), Thimo Niesterok (tp), Dan Barrett (tb), Bart Wouters (b), Peter Kanters (g) en Dirk van der Linden (g). De Willem Merckxtuin stond binnen de kortste keren vol met fans, sommigen van het eerste uur.

Na afloop van het concert kreeg Joep Peeters de ‘Breda Jazz Festival bokaal’ overhandigd uit handen van voorzitter Bart Wouters. “Zonder Joep Peeters waren er geen 50 edities van het Breda Jazz Festival. Hij is medeoprichter van ons prachtige festival en heeft tot ver in de jaren 90 van de vorige eeuw de programmering van het festival verzorgd. Alle grote namen die hier hebben gespeeld, waarvan er zaterdag ook een aantal op het podium stonden, zijn dankzij Joep naar het festival gekomen. En Joep deed dit al vanaf het begin met zijn vrouw Wick, waarbij de schuur in hun achtertuin diende als festivalkantoor. Joep en Wick hebben samen ongelooflijk veel voor het Breda Jazz Festival betekend!” Ook Wick werd op het podium gevraagd en kreeg een mooie bos bloemen.

Joep Peeters stond bijna veertig jaar voor de klas en is al ruim zestig jaar actief in de muziek, vooral jazzmuziek. Verder is hij actief in het culturele leven in Breda. Joep maakte zeventig lp’s en cd’s en hij stond erg lang op nummer één in de hitlijst, omdat hij de sopraansaxofoon-solo speelde in het nummer Annabel van Hans de Booij.

Bob Kaper swingt in De Avenue

Breda – Een icoon als Bob Kaper verdient een mooi podium en dat kreeg hij tijdens de 50ste editie van het Breda Jazz Festival. Vanavond speelde hij zijn jubileumconcert; hij vierde zijn 67-jarig jubileum en liet De Avenue swingen. Ter ere van zijn jubileum heeft het Breda Jazz Festival aan Bob Kaper de Breda Jazz Festival bokaal uitgereikt, die ”een ereplaats gaat krijgen boven mijn bed!”.

Carrière

Bob’s muzikale carrière begon in 1955 op 16-jarige leeftijd. In 1957 richtte hij ‘The Beale Street Seven’ op, een dixieland-ensemble dat landelijke bekendheid wist te verwerven. Al in 1966 trad Bob toe tot de Dutch Swing College Band. In 1990 nam hij na het overlijden van Schilperoort de muzikale leiding van de Dutch Swing College Band op zich. De DSC Band kreeg in 1990 de Nederlandse Export Award en in 1994 de prestigieuze Bird Award van het North Sea Jazz Festival. In 1999 werd Bob onderscheiden als ridder in de orde van Oranje Nassau voor zijn bijdrage aan de jazzmuziek in Nederland. Als leider, boegbeeld en niet aflatende pleitbezorger voor de traditionele jazz. Bob werkte met wereldberoemde muzikanten als Teddy Wilson, Albert Nicholas, Nelson Williams en is inmiddels op 83-jarige leeftijd zelf een legende.

Geluk en een twinkeling

Een rijke geschiedenis draagt Bob Kaper met zich mee. “Ik heb alles mee mogen maken wat ik als jongetje in een boekje las.” Hij had een beetje geluk in het leven om steeds opnieuw mensen om zich heen te hebben die hem bleven steunen en verder op weg hebben geholpen. Kaper bleef daardoor naar eigen zeggen gemotiveerd. Op de vraag of een avond als deze opnieuw zo’n prikkel is, beginnen zijn ogen te stralen. “Ja! Dat is enorm leuk om met al deze vogels hier te mogen spelen.” Die twinkeling is het kenmerk van jazz, volgens Kaper. “Dat aanstekelijke enthousiasme dat van alle kanten komt, en dan mag je ook wel eens uit de bocht vliegen, dat is helemaal niet erg!”

Eén gemis

Kaper heeft met vele grootheden mogen spelen, maar er is er eentje waarmee dat niet gelukt is en dat blijft toch een beetje knagen. Louis Armstrong ontbreekt aan die indrukwekkende. “Het zat er in, ik heb gespeeld met al die jongens met wie Louis ook mee speelde, maar met hem is het me nooit gelukt. Helaas. Die timing en zijn manier van doen…ja, ik had graag met hem gespeeld.”

Hoogtepunt

Terugkijkend zijn er vele hoogtepunten geweest in zijn carrière, maar er is één moment dat er voor Kaper zelf met kop en schouders bovenuit steekt. “Arie Ligthart belde me of ik Peter Schilperoort wilde vervangen in de Dutch College Swing Band tijdens een optreden in Duitsland. Peter was net geopereerd en kon er helaas niet bij zijn. Dus ik samen met Dick Kaart naar München. En moet je je voorstellen, ik speelde met mijn eigen band in schouwburgen en theaters voor 200 tot 300 man. We komen de bühne op en ik denk jemig…meer dan 2000 mensen in de zaal! Dick begint met die haal, en een collega kijkt me aan en zegt: ogen dicht en spelen! Geweldig; dit is voor mij nog steeds één van die markante momenten!”

 

door Elsemiek Corvers
foto: Hans Kloppert / Stefan Oomes

Onthulling Breda Jazz FestiWall

 

Op zaterdag 21 mei was de feestelijke onthulling van de Breda Jazz FestiWall, de muurschildering ter ere van 50 jaar Breda Jazz Festival. “Een cadeau aan de stad”, vindt voorzitter Bart Wouters. Samen met wethouder Marianne de Bie, Blind Walls Gallery en kunstenaar Joren Joshua onthult hij de plaquette waarop Klik & Steen Webdevelopment als beschermheer van de muurschildering is vereeuwigd. Na de onthulling was er een gezellige borrel mét – hoe kan het ook anders – jazzmuziek bij STRND.

De Breda Jazz FestiWall aan de Nieuwe Dieststraat is 16 bij 11 meter en is goed zichtbaar voor iedereen die via de Tramsingel het centrum binnenkomt. Dankzij de bijdragen van de 151 donateurs van de crowdfund actie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Kunstloc Brabant is de muurschildering er gekomen. Ook de Vereniging van eigenaren, de wijkraad Fellenoord en Boels Rental leverden een bijzonder welkome bijdrage.

Hét museum op straat
Blind Walls Gallery is hét museum op straat met 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda. Nationale en internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van onze stad. De Breda Jazz FestiWall vormt hier een swingende aanvulling op!

Muurschildering over 50 jaar Breda Jazz Festival is bijna klaar!

Hoe gaaf is het dat het grootste gratis openlucht muziekfestival van Europa wordt vastgelegd op een Bredase muur in een prachtige beeltenis.

Illustrator Joren Joshua is maar wat blij dat hij de opdracht heeft gekregen om het Breda Jazz Festival te mogen vereeuwigen in een muurschildering. De geboren Brabander en inmiddels in Rotterdam woonachtige Joren heeft ook nog eens een connectie met Breda en jazzmuziek. “Ik heb zelf 9 jaar in Breda gewoond en ging in die tijd altijd naar het Breda Jazz Festival. Daarnaast heb ik een fascinatie voor de beelden die bij jazz horen. De posters en de typische bewegingen van jazzmuzikanten. En ik vind jazzgitaristen vaak de besten qua spel. Dat alles bij elkaar geeft mij genoeg inspiratie voor deze muurschildering.”

Donderdag 12 mei jl. is het project gestart met de eerste pennenstreken op een muur aan de Nieuwe Dieststraat in Breda. Maanden van voorbereiding zijn eraan voorafgegaan. Overleg met de gemeente, bewoners en de woningbouwstichting was nodig om de juiste plek te bepalen voor de Breda Jazz Festiwall. En natuurlijk een succesvolle crowdfundactie om het project financieel mogelijk te maken. Alle randvoorwaarden zijn ingevuld voor een prachtige muurschildering over 50 jaar Breda Jazz Festival.

Joren Joshua vertelt enthousiast verder over zijn aanpak. “Na het gunnen van de opdracht ben ik gaan nadenken over de ingrediënten van de illustratie. Zo ben ik door mijn database van illustraties gegaan ter voorbereiding. De muurschildering moet een mix zijn van de typische kenmerken van het Breda Jazz Festival. De lentezon, het bourgondische karakter, typische beelden uit het verleden zoals de muziekzuil die in de jaren zeventig op de Grote Markt stond. Uiteindelijk heb ik een ontwerp gemaakt waarin al deze kenmerken terugkomen.”

Tot slot even vragen naar zijn gemoedstoestand na een paar dagen schilderwerk. “Ik sta dagelijks zeker 10 uur op de steiger. Het weer is perfect, ontvang dagelijks leuke reacties van voorbijgangers en bewoners dus heb het helemaal naar mijn zin. Dit project komt op tijd af voor de officiële opening zeker met de weersvoorspelling voor de komende dagen.”

De Breda Jazz Festiwall maakt deel uit van Blind Walls Gallery, hét museum op straat. Ruim 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda zijn inmiddels te vinden in de stad. Blind Walls Gallery is geïnspireerd op het oudst bekende stadsgezicht uit de Nederlandse kunst. Op dit 16e eeuwse drieluik staat de stadsmuur rondom middeleeuws Breda prominent afgebeeld. In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs, voor het op hedendaagse wijze ontsluiten van immaterieel erfgoed. Voor meer informatie ga naar https://blindwalls.gallery/over/

Edwin van den Heijkant

Steun het festival!

<!---->