Doneer aan het festival

Doneer
Webshop

PONTON TIJDENS BREDA JAZZ FESTIVAL

 

Er komt dit jaar tóch een ponton bij het Spanjaardsgat tijdens de 51ste editie van het Breda Jazz Festival! Met de nieuwe horecaondernemers van de Spinola is er een oplossing gekomen om op deze unieke locatie in de Bredase binnenstad geweldige concerten te geven gedurende het Hemelvaartweekend.

Samenwerking

Het ponton zal speciaal voor het Breda Jazz Festival worden gebouwd door Ponton Made B.V. “We zijn ontzettend blij dat we dit in goede samenwerking doen met Dirk van de Voort, de nieuwe eigenaar van Spinola en zijn compagnons Job van Summeren en Maarten Brink”, zegt voorzitter Hanneke Griffioen. “Naast een groot podium komen op het ponton foodcorners en een VIP-dek voor speciale arrangementen” vult Dirk van de Voort aan. Op de kade rondom het Spanjaardsgat zijn uiteraard weer de nodige foodtrucks te vinden. “Zo is ook deze editie dit iconische podium een blikvanger voor de stad én het Breda Jazz Festival. Met Winters bouw & ontwikkeling als podiumsponsor”, aldus Griffioen.

Kosten

De kosten waren de voornaamste reden om het ponton eind 2022 december definitief af te blazen. Door de samenwerking met Spinola, waarbij goede sponsorovereenkomsten zijn gesloten, is het ponton toch mogelijk.

Boot-pendeldienst

Daarnaast kunnen bezoekers van het Breda Jazz Festival op donderdag, vrijdag en zondag zich per boot laten vervoeren naar andere podia. Deze pendeldienst zal tussen 13.00 en 18.00 uur varen tussen de haven, BAAI en het Valkenberg. Om dit te realiseren heeft het Breda Jazz Festival Nassau Transport als nieuwe sponsor verwelkomd.

De 51ste editie van het Breda Jazz Festival is van 18 tot en met 21 mei 2023 tijdens het Hemelvaartsweekend in de binnenstad van Breda.

 

Persbericht.pdf

Save the date!

 

50ste editie van het Breda Jazz Festival was onvergetelijk. Wat een feest om de stad weer te mogen vullen met jazz en publiek! We kijken dan ook met een glimlach terug op deze en alle andere edities van het Breda Jazz Festival.

We sluiten dit feestjaar graag samen met onze (oud) vrijwilligers af en nodigen hen uit voor de Breda Jazz Festival reünie, om zo samen herinneringen op te halen en na te genieten van 50 jaar Breda Jazz Festival. Inmiddels hebben veel (oud) vrijwilligers al een mail van ons ontvangen, maar onze mailinglijst is vast niet helemaal compleet.

Heb jij je ooit als vrijwilliger ingezet voor het Breda Jazz Festival en heb je zin in een feestje? Zet dan 30 oktober 2022 alvast in je agenda, want dit wil je niet missen! We vertellen je binnenkort nog meer over wat je kunt verwachten en hoe het precies gaat lopen, maar voor nu…save the date en meld je alvast aan via dit mailadres:  reunie@bredajazzfestival.nl.

 

Tot snel!

Het bestuur van het
Breda Jazz Festival

 

 

Nieuwe programmeur voor Breda Jazz Festival

Vanaf de 51ste editie van het Breda Jazz Festival gaat de organisatie samenwerken met een nieuwe programmeur. Festiventures, onder leiding van Eelco van Velzen, neemt de programmering over van Roland Kompier Produkties. Roland Kompier was vanaf 1997 de drijvende kracht achter de programmering, hij had namens het Breda Jazz Festival alle contacten met de muzikanten die jaarlijks werden gecontracteerd om te spelen tijdens het Hemelvaartweekend. De lijn van programmering – door Roland Kompier Produkties ingezet in 1997 en uitgevoerd tot en met de afgelopen 50ste editie – zal voortgezet worden door Festiventures. Met de nieuwe programmeur gaat de organisatie van het Breda Jazz Festival werken aan een toonaangevend en toekomstbestendig festival.

Eigen unieke stijl

Met een ruime blik op de toekomst heeft het bestuur van het Breda Jazz Festival besloten om de programmering bij een andere partij te beleggen. In Festiventures ziet het bestuur een programmeur die past bij de eigen unieke stijl van het Breda Jazz Festival. Tegelijkertijd vraagt het bestuur ook van Festiventures om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en te ontwikkelen zowel op het vlak van programmering als in samenwerkingsverbanden. Dit alles sluit perfect aan bij de toekomstvisie van het bestuur en de bestendigheid van het festival.

Ruim 25 jaar programmering

Roland Kompier Produkties verzorgde ruim 25 jaar de programmering van het Breda Jazz Festival. In 1999 gingen Roland Kompier en toenmalig voorzitter Antoine Trommelen de uitdaging aan om het in nood verkerende festival door te starten, met het meest beperkte budget ooit. Een prestatie waar de organisatie, voormalige en huidige bestuursleden, hen nog steeds zeer dankbaar voor zijn. Het Breda Jazz Festival is sindsdien weer uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke jazzfestival in Nederland en ver daarbuiten, met vele tienduizenden bezoekers per dag tijdens de vier dagen van het Hemelvaartweekend.

Dank en waardering

Het bestuur van het Breda Jazz Festival spreekt grote dank en waardering uit voor Roland Kompier en zijn partner Ans Iriks. Zij hebben enorm veel betekend voor het festival, hun inzet heeft enorm bijgedragen aan het festival en de festivalorganisatie.

Voorbereidingen 51ste editie

In september starten de voorbereidingen voor het volgende jazzfestival. De organisatie van het Breda Jazz Festival kijkt daarbij vol vertrouwen uit naar de nieuwe samenwerking met Festiventures.

De 51ste editie van het Breda Jazz Festival is van 18 tot en met 21 mei 2023.

 

Uitslag fotowedstrijd: de winnaars zijn bekend!

 

De jury van de Breda Jazz Festival fotowedstrijd was blij verrast met de vele enthousiaste inzendingen! Want de fotografen op het festival bleken niet alleen bezoekers te zijn die sfeer kwamen vastleggen, soms bleken ze ook visuele artiesten. Sommigen stuurden slechts één foto in die ze toevallig maakten in het heetst van de strijd, anderen waren duidelijk op pad geweest met hun camera om het festival te vereeuwigen. Beide even leuk, maar het was een uitdaging voor de juryleden alle spreekwoordelijke appels en peren te (be)proeven. Desalniettemin zijn hier de winnaars:

Categorie: Artiest

1ste prijs: Wim Langen

Elk jaar doet de organisatie haar best de leukste artiesten naar Breda te halen. Deze foto stelt ze dan ook mooi centraal. Jazz is emotie en Wim heeft die prima gevangen! Jazz heeft niet te veel poespas nodig. Back to basic!

2e prijs: Arjan De Vos

Ondanks de chaos die soms op een buitenpodium heerst heeft de fotograaf een prima doorkijkje gemaakt met de focus op de juiste plek. Instrumenten op de voorgrond en de Festivalposter op de achtergrond maar de saxofonist lekker centraal. Heerlijke plaat!

3e prijs: Diana Booij

Soms krijg je het als fotograaf bijna cadeau; met het enthousiasme en ritme op het Veemarktpleintje kan je bijna geen slechte foto maken. Behalve natuurlijk als je de techniek niét zou beheersen. Gelukkig zijn bij Diana de timing, belichting en kleuren precies zoals ze moeten zijn. Dansen maar!

Categorie: Sfeer

1ste prijs: Peter Smeekens

“De sfeer van het Breda Jazz Festival is uniek in zijn soort en dat is, naast de muziek, de kern van vier dagen muzikaal feest in Breda. Wat is een band zonder publiek? En wat moet het publiek zonder een band? Met deze actieve prachtplaat van Peter valt alles samen: hij dampt en hij swingt. Met stip op nummer één.”

2e prijs: Pepijn Zwart

“The Spunyboys zijn een echte publiekstrekker en dat zagen we zeker terug in het aantal ingezonden foto’s van dit actieve trio. De muziek is hier letterlijk het middelpunt van een publieksfestival en het geeft de sfeer van het optreden perfect weer; precies zoals we het graag allemaal zien.”

3e prijs: Inger Spierenburg 

Als je alles hebt gezien als fotograaf ga je op zoek naar die unieke hoek en Inger wist kerk, publiek en artiest in één beeld te krijgen. Hoeveel sfeer van het Breda Jazz Festival wil je hebben? Als de techniek volgende keer ook nog helemaal op orde is kan hij nog hoger in de ranglijst eindigen.

Categorie: Publiek

1e prijs: Peter Smeekens

Een fotograaf die we vaker tegenkwamen. En wederom gooit hij hoge ogen. Mochten de muzikanten vergeten zijn voor wie ze nu spelen, dan laat deze foto dat in volle breedte zien; van jong tot oud, van cola tot bier. Zitten, hangen, kijken, luisteren en genieten. En dat laatste deden we ook van zijn foto.

2e prijs: Gré van Pelt

Het publiek van vandaag is misschien wel de artiest van morgen. Fotograferen is kijken en dat is aan Gré wel toevertrouwd. En hoe kleurrijk het Breda Jazz Festival dan ook mag zijn, in zwart/wit is deze foto gewoon ijzersterk. En het t-shirt van het jongetje maakt het helemaal af… Enjoy the music!

3e prijs: Yvonne Aarden

Als fotograaf wil je niet enkel de muziek horen, maar ook zeker zien. En deze jonge bezoeker dacht er vast hetzelfde over. Als we ook nog konden zien dat de muziek van het Breda Jazz Festival een rol speelde was het misschien wel de winnaar in deze categorie geweest.”

 

Bedankt voor alle geweldige inzendingen! De winnaars van de fotowedstrijd hebben via email bericht gekregen. 

Breda Jazz Festival bokaal voor Joep Peeters

Joep Peeters trad vandaag op in de Willem Merckxtuin met de No Surprise band onder zijn leiding. Als oprichter van het eerste uur mocht Joep uiteraard niet ontbreken tijdens deze bijzondere 50ste editie van het Breda Jazz Festival. Hij speelde deze middag samen met Frank Roberscheuten (cl/sax), Thimo Niesterok (tp), Dan Barrett (tb), Bart Wouters (b), Peter Kanters (g) en Dirk van der Linden (g). De Willem Merckxtuin stond binnen de kortste keren vol met fans, sommigen van het eerste uur.

Na afloop van het concert kreeg Joep Peeters de ‘Breda Jazz Festival bokaal’ overhandigd uit handen van voorzitter Bart Wouters. “Zonder Joep Peeters waren er geen 50 edities van het Breda Jazz Festival. Hij is medeoprichter van ons prachtige festival en heeft tot ver in de jaren 90 van de vorige eeuw de programmering van het festival verzorgd. Alle grote namen die hier hebben gespeeld, waarvan er zaterdag ook een aantal op het podium stonden, zijn dankzij Joep naar het festival gekomen. En Joep deed dit al vanaf het begin met zijn vrouw Wick, waarbij de schuur in hun achtertuin diende als festivalkantoor. Joep en Wick hebben samen ongelooflijk veel voor het Breda Jazz Festival betekend!” Ook Wick werd op het podium gevraagd en kreeg een mooie bos bloemen.

Joep Peeters stond bijna veertig jaar voor de klas en is al ruim zestig jaar actief in de muziek, vooral jazzmuziek. Verder is hij actief in het culturele leven in Breda. Joep maakte zeventig lp’s en cd’s en hij stond erg lang op nummer één in de hitlijst, omdat hij de sopraansaxofoon-solo speelde in het nummer Annabel van Hans de Booij.

Bob Kaper swingt in De Avenue

Breda – Een icoon als Bob Kaper verdient een mooi podium en dat kreeg hij tijdens de 50ste editie van het Breda Jazz Festival. Vanavond speelde hij zijn jubileumconcert; hij vierde zijn 67-jarig jubileum en liet De Avenue swingen. Ter ere van zijn jubileum heeft het Breda Jazz Festival aan Bob Kaper de Breda Jazz Festival bokaal uitgereikt, die ”een ereplaats gaat krijgen boven mijn bed!”.

Carrière

Bob’s muzikale carrière begon in 1955 op 16-jarige leeftijd. In 1957 richtte hij ‘The Beale Street Seven’ op, een dixieland-ensemble dat landelijke bekendheid wist te verwerven. Al in 1966 trad Bob toe tot de Dutch Swing College Band. In 1990 nam hij na het overlijden van Schilperoort de muzikale leiding van de Dutch Swing College Band op zich. De DSC Band kreeg in 1990 de Nederlandse Export Award en in 1994 de prestigieuze Bird Award van het North Sea Jazz Festival. In 1999 werd Bob onderscheiden als ridder in de orde van Oranje Nassau voor zijn bijdrage aan de jazzmuziek in Nederland. Als leider, boegbeeld en niet aflatende pleitbezorger voor de traditionele jazz. Bob werkte met wereldberoemde muzikanten als Teddy Wilson, Albert Nicholas, Nelson Williams en is inmiddels op 83-jarige leeftijd zelf een legende.

Geluk en een twinkeling

Een rijke geschiedenis draagt Bob Kaper met zich mee. “Ik heb alles mee mogen maken wat ik als jongetje in een boekje las.” Hij had een beetje geluk in het leven om steeds opnieuw mensen om zich heen te hebben die hem bleven steunen en verder op weg hebben geholpen. Kaper bleef daardoor naar eigen zeggen gemotiveerd. Op de vraag of een avond als deze opnieuw zo’n prikkel is, beginnen zijn ogen te stralen. “Ja! Dat is enorm leuk om met al deze vogels hier te mogen spelen.” Die twinkeling is het kenmerk van jazz, volgens Kaper. “Dat aanstekelijke enthousiasme dat van alle kanten komt, en dan mag je ook wel eens uit de bocht vliegen, dat is helemaal niet erg!”

Eén gemis

Kaper heeft met vele grootheden mogen spelen, maar er is er eentje waarmee dat niet gelukt is en dat blijft toch een beetje knagen. Louis Armstrong ontbreekt aan die indrukwekkende. “Het zat er in, ik heb gespeeld met al die jongens met wie Louis ook mee speelde, maar met hem is het me nooit gelukt. Helaas. Die timing en zijn manier van doen…ja, ik had graag met hem gespeeld.”

Hoogtepunt

Terugkijkend zijn er vele hoogtepunten geweest in zijn carrière, maar er is één moment dat er voor Kaper zelf met kop en schouders bovenuit steekt. “Arie Ligthart belde me of ik Peter Schilperoort wilde vervangen in de Dutch College Swing Band tijdens een optreden in Duitsland. Peter was net geopereerd en kon er helaas niet bij zijn. Dus ik samen met Dick Kaart naar München. En moet je je voorstellen, ik speelde met mijn eigen band in schouwburgen en theaters voor 200 tot 300 man. We komen de bühne op en ik denk jemig…meer dan 2000 mensen in de zaal! Dick begint met die haal, en een collega kijkt me aan en zegt: ogen dicht en spelen! Geweldig; dit is voor mij nog steeds één van die markante momenten!”

 

door Elsemiek Corvers
foto: Hans Kloppert / Stefan Oomes

Onthulling Breda Jazz FestiWall

 

Op zaterdag 21 mei was de feestelijke onthulling van de Breda Jazz FestiWall, de muurschildering ter ere van 50 jaar Breda Jazz Festival. “Een cadeau aan de stad”, vindt voorzitter Bart Wouters. Samen met wethouder Marianne de Bie, Blind Walls Gallery en kunstenaar Joren Joshua onthult hij de plaquette waarop Klik & Steen Webdevelopment als beschermheer van de muurschildering is vereeuwigd. Na de onthulling was er een gezellige borrel mét – hoe kan het ook anders – jazzmuziek bij STRND.

De Breda Jazz FestiWall aan de Nieuwe Dieststraat is 16 bij 11 meter en is goed zichtbaar voor iedereen die via de Tramsingel het centrum binnenkomt. Dankzij de bijdragen van de 151 donateurs van de crowdfund actie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Kunstloc Brabant is de muurschildering er gekomen. Ook de Vereniging van eigenaren, de wijkraad Fellenoord en Boels Rental leverden een bijzonder welkome bijdrage.

Hét museum op straat
Blind Walls Gallery is hét museum op straat met 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda. Nationale en internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van onze stad. De Breda Jazz FestiWall vormt hier een swingende aanvulling op!

Muurschildering over 50 jaar Breda Jazz Festival is bijna klaar!

Hoe gaaf is het dat het grootste gratis openlucht muziekfestival van Europa wordt vastgelegd op een Bredase muur in een prachtige beeltenis.

Illustrator Joren Joshua is maar wat blij dat hij de opdracht heeft gekregen om het Breda Jazz Festival te mogen vereeuwigen in een muurschildering. De geboren Brabander en inmiddels in Rotterdam woonachtige Joren heeft ook nog eens een connectie met Breda en jazzmuziek. “Ik heb zelf 9 jaar in Breda gewoond en ging in die tijd altijd naar het Breda Jazz Festival. Daarnaast heb ik een fascinatie voor de beelden die bij jazz horen. De posters en de typische bewegingen van jazzmuzikanten. En ik vind jazzgitaristen vaak de besten qua spel. Dat alles bij elkaar geeft mij genoeg inspiratie voor deze muurschildering.”

Donderdag 12 mei jl. is het project gestart met de eerste pennenstreken op een muur aan de Nieuwe Dieststraat in Breda. Maanden van voorbereiding zijn eraan voorafgegaan. Overleg met de gemeente, bewoners en de woningbouwstichting was nodig om de juiste plek te bepalen voor de Breda Jazz Festiwall. En natuurlijk een succesvolle crowdfundactie om het project financieel mogelijk te maken. Alle randvoorwaarden zijn ingevuld voor een prachtige muurschildering over 50 jaar Breda Jazz Festival.

Joren Joshua vertelt enthousiast verder over zijn aanpak. “Na het gunnen van de opdracht ben ik gaan nadenken over de ingrediënten van de illustratie. Zo ben ik door mijn database van illustraties gegaan ter voorbereiding. De muurschildering moet een mix zijn van de typische kenmerken van het Breda Jazz Festival. De lentezon, het bourgondische karakter, typische beelden uit het verleden zoals de muziekzuil die in de jaren zeventig op de Grote Markt stond. Uiteindelijk heb ik een ontwerp gemaakt waarin al deze kenmerken terugkomen.”

Tot slot even vragen naar zijn gemoedstoestand na een paar dagen schilderwerk. “Ik sta dagelijks zeker 10 uur op de steiger. Het weer is perfect, ontvang dagelijks leuke reacties van voorbijgangers en bewoners dus heb het helemaal naar mijn zin. Dit project komt op tijd af voor de officiële opening zeker met de weersvoorspelling voor de komende dagen.”

De Breda Jazz Festiwall maakt deel uit van Blind Walls Gallery, hét museum op straat. Ruim 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda zijn inmiddels te vinden in de stad. Blind Walls Gallery is geïnspireerd op het oudst bekende stadsgezicht uit de Nederlandse kunst. Op dit 16e eeuwse drieluik staat de stadsmuur rondom middeleeuws Breda prominent afgebeeld. In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs, voor het op hedendaagse wijze ontsluiten van immaterieel erfgoed. Voor meer informatie ga naar https://blindwalls.gallery/over/

Edwin van den Heijkant

Maak de beste foto van 50 jaar Breda Jazz Festival

Wie deze 50ste editie van het Breda Jazz Festival zin heeft om mooie foto’s te maken, kan er ook nog een mooie prijs mee winnen. Er zijn 3 categorieën: artiesten, sfeer en publiek. Voor elke categorie zijn drie prijzen te vergeven.

Stuur jouw mooiste foto voor 15 juni in naar fotowedstrijd@bredajazzfestival.nl

De winnaars worden op 1 juli 2022 bekend gemaakt via de website en onze social media. Zij krijgen ook persoonlijk bericht. Hun winnende foto’s staan volgend jaar in de festivalkrant.
De prijzen worden volgend jaar uitgereikt tijdens het Breda Jazz Festival 2023.
Bekijk hier de voorwaarden.

Nieuwe voorzitter Breda Jazz Festival

Bart Wouters neemt na 50ste editie afscheid als voorzitter en draagt voorzittershamer over.

Bart Wouters stopt na het komende Breda Jazz Festival als voorzitter. Hij kijkt terug op 9 jaar voorzitterschap, daarvoor was hij al 5 jaar bestuurslid. Dit jaar is de 50ste editie van het Breda Jazz Festival. Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, opent Bart Wouters samen met burgemeester Depla om 13.00 uur het festival op de Grote Markt. Tijdens de slotceremonie op zondag 29 mei neemt hij officieel afscheid. Vanaf dan is het voorzitterschap in handen van Hanneke Griffioen, nu bestuurslid PR & communicatie.

Terugkijken met trots en een goed gevoel

Na de 43ste editie werd Bart Wouters voorzitter. Zijn eerste festival als voorzitter was in 2014, daarna volgden nog vijf reguliere en twee digitale festivals. Bart was al bestuurslid sinds 2009 met portefeuille PR & communicatie. “Ik kijk met trots en met een goed gevoel terug op mijn periode als bestuurslid en voorzitter van het mooiste festival van Breda. Het zijn gewoon té veel mooie herinneringen om er hier zo maar eentje te benoemen. Wat boven al deze herinneringen uitstijgt, is het trotse besef dat er jaar op jaar een ongelooflijke club vrijwilligers klaarstaat om met 200% inzet en enthousiasme het festival uit te voeren!”

Vertrouwen in de toekomst

“Ook achter de schermen hebben we niet stil gezeten”, zegt Bart Wouters. “Er staat nu een krachtig bestuur en een enorm sterk team om ons festival de komende jaren verder gestalte te geven. Ik draag het stokje dan ook met groot genoegen en een nog groter vertrouwen over aan Hanneke en de rest van het bestuur.”

Hanneke Griffioen is in 2017 gestart binnen het team PR & communicatie en sinds 2019 is zij bestuurslid. Hanneke is altijd al een groot fan van het Breda Jazz Festival en van de muziek geweest. Dat was ook de reden om destijds als vrijwilliger voor het festival aan de slag te gaan. “Ik ben trots en zie er enorm naar uit om voorzitter te zijn van dit fantastische evenement. Het Breda Jazz Festival organiseren is een geweldige klus die we met ruim 125 betrokken en enthousiaste vrijwilligers elk jaar weer klaren. Samen met mijn medebestuursleden, onze medewerkers en onze stakeholders ga ik werken aan een duurzaam en toekomstgericht Breda Jazz Festival, voor iedereen in Breda en daarbuiten.”

Afscheid op 29 mei

Op zondag 29 mei neemt Bart Wouters afscheid als voorzitter. Dat zal zijn tijdens de slotceremonie van het Breda Jazz Festival in De Avenue.

Steun het festival!