Doneer aan het festival

Doneer

Deze tien bands hoor je zeker op het Breda Jazz Festival

 

Het Breda Jazz Festival is samen met de nieuwe programmeur GJD Events druk bezig met alle voorbereidingen voor de 52ste editie. Al veel bands zijn gecontracteerd, waardoor het festival de eerste tien bands bekend kan maken. De 52ste editie van het Breda Jazz Festival is van 9 tot en met 12 mei 2024 en vindt plaats in de bruisende binnenstad van Breda.

Meer dan 200 concerten in vier dagen tijd vul je niet zomaar. Samen met het bestuur en de programmaraad van het festival is Geert Blenckers en zijn team van GJD Events al maanden bezig met de voorbereidingen. “Het Breda Jazz Festival is een begrip in binnen- en buitenland. Dat maakt het een feest om nu onderdeel te zijn van de organisatie.”, zegt Geert Blenckers met een trots gezicht.

Geert geeft aan dat veel muzikanten er naar uit kijken om op het Breda Jazz Festival te spelen. “De afgelopen maanden hebben we dan ook gebruikt om de eerste selectie van bands te maken. Geen makkelijke klus, maar ik denk dat we er een onvergetelijk editie van gaan maken.”

Deze tien bands treden zeker op in mei. Laat de jazzkriebels maar komen; het Breda Jazz Festival voelt ze al.

Leif de Leeuw Band
Na een turbulente periode neemt Leif de Leeuw Band weer een album op dat in april 2024 uit zal komen. Het is een fantastische roadtripplaat met relaxte maar ook stomende dubbele drums grooves, scheurende verhalende vocals en natuurlijke dikke spannende gitaar en toetsen improvisaties.

The Bonnie Blues
The Bonnie Blues is een Belgisch akoestisch trio dat net zo pakkend klinkt als de Andrew Sisters en zo speels als de Mills Brothers. Ze brengen bekende en minder bekende vaudeville-liedjes van de jaren twintig tot de jaren vijftig.

Roaring Cats
Roaring Cats, een veelbelovende band uit Europa op het gebied van swing en hot jazz, is gevestigd in Amsterdam. Het kleine orkest heeft zich ten doel gesteld om waarde en nieuwe betekenis te geven aan de wortels van jazz. Ze spelen originele arrangementen van de beste nummers uit de jaren 30 en 40, inclusief originele composities in dezelfde stijl. Perfect voor zowel hyperactieve swingdansers als rustige luisteraars.

Lester’s Blues
Lester’s Blues is een Belgisch swing jazz septet. Geïnspireerd door de stijl van Lester Young en de jaren dertig ‘small band’ opnames van Count Basie, streven ze naar moeiteloze swing en elegantie met een bezetting gemodelleerd naar die van ‘the Count’, bestaande uit een ritmesectie, piano, ritmegitaar en drie blazers met ervaren jazzmuzikanten uit België en Nederland.

The Fried Seven
The Fried Seven, een internationale groep jonge muzikanten uit Amsterdam, deelt hun passie voor Early Jazz door typische tunes uit de jaren 20 en 30 te spelen. Het gezelschap is geliefd op festivals en speelde ook in 2022 al op het Breda Jazz Festival.

The Original Victoria Band
The Original Victoria Band, opgericht in 1924, bracht zowel zwarte als witte muziek ten gehore en won belangrijke prijzen in de late jaren 20 en vroege jaren 30. In de jaren 70 herleefde de band dankzij de Roaring Twenties Club Breda en opende het eerste Jazzfestival van Breda in 1971. Nog steeds speelt de band dansmuziek uit 1924-1932 in smoking, trouw aan de periode.

Benjamin Herman Trio
Benjamin Herman is al 30 jaar een productieve Nederlandse saxofonist en heeft meer dan 50 albums uitgebracht, zowel solo als met zijn band New Cool Collective. Zijn solowerk omvat postmoderne interpretaties van Nederlandse avant-garde, samenwerkingen met diverse artiesten en uiteenlopende projecten, van punk jazz tot jaren 70 geïnspireerde producties.

New Cool Collective
New Cool Collective, opgericht in 1993, is een strakke en veelzijdige formatie met 20 albums in de afgelopen 30 jaar. Ontstaan in Amsterdam met Benjamin Herman en DJ Graham B, mengt de 8-koppige band jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo.

Boris van der Leck and The JazzFluencers
Boris van der Lek, bekend van verschillende bands waaronder The Boulevard Of Broken Dreams en samenwerkingen met Herman Brood en Jules Deelder, begon zijn carrière in 1980 met jazz. Zijn passie voor tenorsaxofoon ontwikkelde zich na het luisteren naar grootheden zoals Arnett Cobb en Buddy Tate. Boris en trompettist Koos van der Hout vertolken met elegantie de sound en muziek geïnspireerd door saxofonist Ben Webster en trompettist Harry ‘Sweets’ Edison.

BOSCO ft. Johnny Rosenberg

BOSCO, het Nederlandse “jazz and pop orchestra”, staat al 20 jaar prominent in de muziekscene. Het veelzijdige 10-koppige collectief, bekend om dynamische optredens, werkt graag samen met diverse artiesten en bands. Johnny Rosenberg is uitgegroeid tot de ware Michael Bublé-Tribute act, die in zowel vocale capaciteiten, maar ook in charisma en entertainment niet onder doet voor zijn idool.

Breda Jazz Festival houdt jazz in de stad

Het Breda Jazz Festival laat ook buiten de festivaldagen om jazzmuziek klinken in de stad. Het festival staat bekend om swingende jazz, een goede sfeer en is een geliefde ‘place to be’ voor internationale muzikanten. Met ‘Gregg Stafford and friends’ zijn al deze ingrediënten aanwezig en waan je je op zaterdag 13 januari 2024 om 20:00 uur in De Avenue alsof je op één van de concerten van het Breda Jazz Festival bent.

Voorzitter Hanneke Griffioen laat het liefst elke week jazzmuziek door de binnenstad van Breda klinken. ‘We werken er als organisatie een jaar naar het Breda Jazz Festival toe en dan is het na vier dagen ineens weer voorbij. Dat is eigenlijk jammer, want de sfeer en de jazzmuziek zijn onlosmakelijk met Breda verbonden.’ Vanuit die gedachte is het idee ontstaan om onder de vlag van het Breda Jazz Festival een aantal jazzconcerten door het jaar heen naar de stad te halen. Gregg Stafford And Friends trappen deze serie concerten af.

Gregg Stafford And Friends
Trompettist en zanger Gregory “Gregg” Stafford is geboren in New Orleans waar hij de klassieke New Orleans jazz met de paplepel kreeg ingegoten. Gregg is nog een van de weinigen die deze oude traditie beheerst. Hij heeft vele bands geleid, waaronder de Young Tuxeco Brass Band (meer dan 30 jaar), de Heritage Hall Jazz Band en de Jazz Hounds na het overlijden van oprichter Danny Barker. Daarnaast speelde Gregg met vele belangrijke muzikanten in die stad, zoals Wynton Marsalis en Dr. Michael White.

Klarinettist Jesper Capion Larsen komt uit Denemarken waar hij speelt in de Doc Houlind Band. Jesper begon zijn carrière als klassiek fluitist in het symfonieorkest van Halmstad in Zweden. Maar uiteindelijk overwon zijn liefde voor de jazz waarin Jesper met name de stijl van George Lewis nastreeft.

De overige leden zijn ook niet de minste. Slagwerker Didier Geers speelde bij Papa Bue in zijn hoogtijdagen en woont inmiddels in Zweden. Bassist Brian Turnock speelde jaren bij George Lewis en bij Sammy Rimmington. Maar ook Philippe De Smet, Wouter Nouwens en Harry Kanters behoren bij Europa’s meest gevraagde muzikanten in de traditionele New Orleans stijl.

Line-up             
Gregg Stafford (USA) – trompet, zang
Jesper Capion Larsen (DK) – klarinet
Philippe De Smet (B) – trombone
Wouter Nouwens (NL) – banjo
 Harry Kanters (NL) – piano
Brian Turnock (UK) – bas
Didier Geers (B) – drums

Wanneer:                    zaterdag 13 januari 2024, 20:00 uur (zaal is open vanaf 19:30 uur)
Waar:                             De Avenue, Waterstraat 5 te Breda
Tickets:                          €17,50, te reserveren via secretariaat@bredajazzfestival.nl

 

52ste editie Breda Jazz Festival
De 52ste editie van het Breda Jazz Festival vindt plaats van 9 tot en met 12 mei 2024 in de binnenstad van Breda. Samen met de nieuwe programmeur GJD Events zijn de voorbereidingen in volle gang. Eind december 2023 worden de eerste muzikanten die op de 52ste editie spelen bekend gemaakt.

Rhythm Club bezoekt Zuylen

Op 28 november beleefde de Rhythm Club een bijzonder netwerk event. Zuylen, partner van het Breda Jazz Festival, nodigde de Rhythm club uit voor een bedrijfsbezoek, natuurlijk mét muziek en een hapje en een drankje.

De Rhythm club is het netwerk van ondernemers dat met sponsorbijdrage, in welke vorm dan ook, bijdraagt aan de continuïteit van het festival. Gedurende het hele jaar vinden er diverse netwerk events plaats.

Bijzondere locatie
Door de grote diversiteit van ondernemers vinden de events plaats op uiteenlopende locaties. Deze keer werd de Club uitgenodigd op een wel heel bijzondere plek, namelijk bij Zuylen aan de Tuinzigtlaan. Zuylen is gewend aan het organiseren van betekenisvolle bijeenkomsten, het is dan ook niet voor niks dat deze bijeenkomst “Rhythm Club met Ziel” werd genoemd.

De leden werden gastvrij ontvangen door gastheer Roel Stapper en het team van Zuylen. Zij verzorgden een geweldige catering, waarbij de cake met een knipoog, natuurlijk niet kon ontbreken. In Aula de Baronie startte het programma met een voorwoord van voorzitter van het BJF Hanneke Griffioen. Dhr. Stapper presenteerde de filosofie en werkwijze van Zuylen, ondersteund met indrukwekkende, muur vullende beelden op de achterwand.
Natuurlijk is het muziek dat de leden met elkaar verbindt. De 4-koppige band Mrs Hips rond zangeres Simone Roerade verzorgde een intiem concert. Heel passend, jazzy en zonder de luisteraars los te laten.  Een perfecte start van het feestje. Er was een hoge opkomst met veel bekende en ook een aantal nieuwe bedrijven.

Heel veel dank aan Roel Stapper en het Zuylen team voor de organisatie.

Kom erbij!
Ben je ondernemer en draag je het Breda Jazz Festival een warm hart toe? Kom dan bij de Club, Jazz up je netwerk en word partner van het Breda Jazz Festival.

Vriend-ondernemer ben je al vanaf 100 euro.
Kun je meer betekenen? Dan hebben we diverse sponsorpakketten samengesteld. Neem vrijblijvend contact op! Klik hier

Netwerk event Zuylen 28 november 2023
Netwerk Event Zuylen 28 november 2023

Breda Jazz Festival kiest GJD Events als nieuwe programmeur

 

De organisatie van het Breda Jazz Festival gaat voor de 52ste editie van het festival
samenwerken met GJD Events. GJD Events heeft ruime ervaring in het organiseren
en programmeren van jazz- en bluesevenementen en gaat de programmering en
boeking van muzikanten en bands op zich nemen. Het is de intentie van beide
partijen om te bouwen aan een langdurige samenwerking en een toonaangevend en
toekomstbestendig festival.

GJD Events is in 2015 opgericht door Geert Blenckers en Jeroen van Schijndel en
organiseert jaarlijks verschillende muziekevenementen. Voorzitter Hanneke Griffioen licht
de keuze voor GJD Events toe: “GJD Events heeft een mooi netwerk in de jazz- en
bluesscene, een goede back-office en ervaring met marketing. Aspecten die wij zoeken in
een programmeur. Daarnaast delen ze ons enthousiasme over het Breda Jazz Festival.”

Traditionele jazz en meer
De programmaraad van het Breda Jazz Festival wordt versterkt met GJD Events en gaat
muzikanten en bands selecteren die op het jazzfestival zullen optreden. Belangrijk is de
eigen en unieke stijl van het Breda Jazz Festival. Dat betekent dat er traditionele jazz zal
worden geprogrammeerd en daarnaast verschillende stromen binnen de jazz, zoals Jump
’n Jive, Blues, Zydeco en Latin.

Het Breda Jazz Festival is er voor jong en oud, voor hen die jazzmuziek nog niet kennen tot
en met jazzliefhebbers. De programmering is er dan ook op gericht om de bezoekers in
aanraking te brengen met jazz in de breedste zin van het woord en traditionele jazz in het
bijzonder.

Voorbereidingen alweer gestart
Deze zomer heeft het Breda Jazz Festival de samenwerking met programmeur en booker
Festiventures beëindigd, vanwege een ingrijpende reorganisatie van Festiventures.
De organisatie van het Breda Jazz Festival kijkt uit naar de nieuwe samenwerking met GJD
Events. De voorbereidingen voor het festival in 2024 zijn deze maand gestart.

De 52ste editie van het Breda Jazz Festival is van 9 tot en met 12 mei 2024.

Breda Jazz Festival 2023: alle info op een rij

Op donderdag 18 mei 2023 start de 51ste editie van het Breda Jazz Festival. Om het je wat makkelijker te maken, zetten we in dit bericht veel informatie overzichtelijk voor je op een rij.

Programma, flyer en festivalkrant
De belangrijkste vraag is natuurlijk ‘Wie speelt waar?’ Het meest actuele programma vind je natuurlijk op onze website. De programmaflyer staat ook hier online. Zin in wat achtergrondartikelen? De festivalkrant kun je ook gewoon online bekijken. Kom je er niet uit? Kom dan naar het Infopunt op Grote Markt (voor het Stadhuis).

Tickets binnenconcerten
Ook dit jaar hebben we weer een aantal bijzondere binnenconcerten voor je. Daar zijn nog wat kaarten voor te koop: je vindt ze onder de ticketknop op de homepage. 

Pendellimo en pendelboot
Ook dit jaar rijdt er een pendellimo tussen de binnenstad en podium Ingenhousz. Opstapplaats is tegenover de Hoge Brug en is herkenbaar aan vlaggen met ‘pendelbus Ingenhousz’. Vorig jaar had we een bus met een ballenbak…dit jaar een upgrade; een limo!

Nieuw dit jaar is een varend podium: op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vaart de pendelboot met orkest van 13:00 uur tot 18:00 uur tussen BAAI (op het hele uur), Valkenberg (aan stationszijde, 20 minuten over heel) en Haven (onderaan bij podium De Huiskamer, 10 minuten over het halve uur). Opstapplaatsen staan aangegeven met vlaggen met ‘Nassau Sneltransport – pendelboot’. Hop on, hop off and enjoy the music!

Praktische zaken
Plan je bezoek
Wil je blijven slapen in Breda of  zoek je een fijn restaurant in de buurt van je lievelingspodium? Plan je bezoek dan via Breda City app. Je kunt daar ook het hele programma van het Breda Jazz Festival vinden en een favorietenlijstje samenstellen. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Met auto of fiets
Kom je met de auto? Hier vind je de pagina parkeergarages en – terreinen in Breda. Tip: bij het NAC stadion kun je gratis parkeren en brengt stadslijn 2 je naar het centrum. Bekijk de dienstregeling.

In Breda parkeer je je fiets veilig én gratis in de bewaakte fietsenstallingen. Bekijk hier alle info. Tijdens het Breda Jazz Festival zijn er extra fietsenstallingen op het Kasteelplein en de Adriaan van Bergenstraat. Parkeer je je fiets op een plek waar dat niet mag, dan loop je het risico dat hij wordt verwijderd.

EHBO en toiletten
De EHBO post staat op Kasteelplein. Daarnaast lopen er EHBO’ers rond in de binnenstad. Geen EHBO’er in de buurt en wel hulp nodig? Spreek een medewerker van het Breda Jazz Festival aan.

Toiletten vind je op Stadserf (achterzijde van het Stadhuis), Kasteelplein en bij Spanjaardsgat. Op Stadserf en Kasteeplein staan ook de invallidentoiletten.

Toegankelijkheid
Breda Jazz Festival hecht veel waarde aan de Toegankelijkheid van het festival. Van invalidentoiletten tot EHBOpost, van podia tot Informatiepunt; alles overzichtelijk op deze kaart.

Afval en softcups
Breda doet dit jaar een pilot met recyclebare plastic bekers. Bij je eerste consumptie betaal je een euro extra als bijdrage aan het systeem. Lever je je beker in bij een nieuwe bestelling dan hoef je die euro niet te betalen. Klaar met drinken of ga je naar huis? Gooi je beker dan in de daarvoor bestemde afvalbak. #opgeruimdBreda

We wensen je mooie festivaldagen toe!

Bekendmaking programma Breda Jazz Festival 2023

Ook dit jaar wordt traditiegetrouw op Tweede Paasdag het programma van het Breda Jazz Festival bekendgemaakt. Dit is de opmaat naar de 51ste editie van het festival. Tijdens het Hemelvaartweekend – van 18 tot en met 21 mei – is de binnenstad van Breda het decor van het Breda Jazz Festival. Op meer dan 20 podia treden bands uit binnen- en buitenland op. Het Breda Jazz Festival is er voor jong en oud en is gratis toegankelijk.

Nieuwe programmeur
De programmering is dit jaar in handen van nieuwe programmeur Eelco van Velzen van Festiventures, een programmering die past bij de eigen unieke stijl van het Breda Jazz Festival met ruimte voor vernieuwing. Zo is de samenwerking gezocht met andere festivals om unieke bands naar het Breda Jazz Festival te brengen. Dergelijke samenwerkingen zullen in de komende jaren verder verkend worden. Hiermee sluit Festiventures aan op de  wens van het bestuur om het Breda Jazz Festival toekomstbestendig te maken.

Nieuwe podia
Het Breda Jazz Festival krijgt dit jaar nieuwe podia: Holy Moly en de Graanbeurs. “We zijn blij met de samenwerking met deze – voor ons – nieuwe horecaondernemers”, zegt voorzitter Hanneke Griffioen. “We willen een jazzfestival zijn voor iedereen. In de Graanbeurs, al jaren een begrip in het uitgaansleven van Breda, kun je tijdens de 51ste editie van het Breda Jazz Festival tot in de late uurtjes genieten van bands als The Cinelli Brothers en James Martin Band. Ook is dit dé plek waar je nog één keer helemaal los kunt gaan tijdens de afterparty op zondagavond.” 

Muzikale rode loper
In de centrale hal van Station Breda spelen duo’s op de daar beschikbare piano. De looporkesten leiden de bezoekers vanaf de Willemstraat richting het T-Huis in het Valkenbergpark. Zo wordt er vanaf Station Breda een muzikale rode loper neergelegd richting de binnenstad van Breda. Daarnaast kunnen bezoekers van het Breda Jazz Festival op donderdag, vrijdag en zondag zich tussen 13:00 en 18:00 uur per boot laten vervoeren tussen de Haven, BAAI en het Valkenberg. Deze pendeldienst is tegelijk een varend podium; diverse bands varen mee en maken de reis uniek. Om dit te realiseren is Nassau Sneltransport nieuwe sponsor van het Breda Jazz Festival. 

De bakermat van de jazz: New Orleans
Liefhebber van de traditionele jazz komen ook dit jaar aan hun trekken. Zo’n 30 muzikanten uit New Orleans, onder wie John Boutté, zullen in wisselende setting het unieke geluid van New Orleans naar Breda brengen. Ook eert het Breda Jazz Festival het moment dat Louis Armstrong 100 jaar geleden zijn eerste solo opnam. Een band die niet mag ontbreken is Satchmocracy, met daarin voor het Breda Jazz Festival bekende muzikanten; Jérome Etchberry en Sebastian Girardot. 

Het programma van de 51ste editie van het Breda Jazz Festival is vernieuwd, en zal tegelijk vertrouwd aanvoelen. Hiermee spreekt het jazzfestival een nog breder publiek aan. Het Breda Jazz Festival vindt plaats tijdens het Hemelvaartweekend op 18 tot en met 21 mei 2023 in de binnenstad van Breda. 

PONTON TIJDENS BREDA JAZZ FESTIVAL

 

Er komt dit jaar tóch een ponton bij het Spanjaardsgat tijdens de 51ste editie van het Breda Jazz Festival! Met de nieuwe horecaondernemers van de Spinola is er een oplossing gekomen om op deze unieke locatie in de Bredase binnenstad geweldige concerten te geven gedurende het Hemelvaartweekend.

Samenwerking

Het ponton zal speciaal voor het Breda Jazz Festival worden gebouwd door Ponton Made B.V. “We zijn ontzettend blij dat we dit in goede samenwerking doen met Dirk van de Voort, de nieuwe eigenaar van Spinola en zijn compagnons Job van Summeren en Maarten Brink”, zegt voorzitter Hanneke Griffioen. “Naast een groot podium komen op het ponton foodcorners en een VIP-dek voor speciale arrangementen” vult Dirk van de Voort aan. Op de kade rondom het Spanjaardsgat zijn uiteraard weer de nodige foodtrucks te vinden. “Zo is ook deze editie dit iconische podium een blikvanger voor de stad én het Breda Jazz Festival. Met Winters bouw & ontwikkeling als podiumsponsor”, aldus Griffioen.

Kosten

De kosten waren de voornaamste reden om het ponton eind 2022 december definitief af te blazen. Door de samenwerking met Spinola, waarbij goede sponsorovereenkomsten zijn gesloten, is het ponton toch mogelijk.

Boot-pendeldienst

Daarnaast kunnen bezoekers van het Breda Jazz Festival op donderdag, vrijdag en zondag zich per boot laten vervoeren naar andere podia. Deze pendeldienst zal tussen 13.00 en 18.00 uur varen tussen de haven, BAAI en het Valkenberg. Om dit te realiseren heeft het Breda Jazz Festival Nassau Transport als nieuwe sponsor verwelkomd.

De 51ste editie van het Breda Jazz Festival is van 18 tot en met 21 mei 2023 tijdens het Hemelvaartsweekend in de binnenstad van Breda.

 

Persbericht.pdf

Save the date!

 

50ste editie van het Breda Jazz Festival was onvergetelijk. Wat een feest om de stad weer te mogen vullen met jazz en publiek! We kijken dan ook met een glimlach terug op deze en alle andere edities van het Breda Jazz Festival.

We sluiten dit feestjaar graag samen met onze (oud) vrijwilligers af en nodigen hen uit voor de Breda Jazz Festival reünie, om zo samen herinneringen op te halen en na te genieten van 50 jaar Breda Jazz Festival. Inmiddels hebben veel (oud) vrijwilligers al een mail van ons ontvangen, maar onze mailinglijst is vast niet helemaal compleet.

Heb jij je ooit als vrijwilliger ingezet voor het Breda Jazz Festival en heb je zin in een feestje? Zet dan 30 oktober 2022 alvast in je agenda, want dit wil je niet missen! We vertellen je binnenkort nog meer over wat je kunt verwachten en hoe het precies gaat lopen, maar voor nu…save the date en meld je alvast aan via dit mailadres:  reunie@bredajazzfestival.nl.

 

Tot snel!

Het bestuur van het
Breda Jazz Festival

 

 

Nieuwe programmeur voor Breda Jazz Festival

Vanaf de 51ste editie van het Breda Jazz Festival gaat de organisatie samenwerken met een nieuwe programmeur. Festiventures, onder leiding van Eelco van Velzen, neemt de programmering over van Roland Kompier Produkties. Roland Kompier was vanaf 1997 de drijvende kracht achter de programmering, hij had namens het Breda Jazz Festival alle contacten met de muzikanten die jaarlijks werden gecontracteerd om te spelen tijdens het Hemelvaartweekend. De lijn van programmering – door Roland Kompier Produkties ingezet in 1997 en uitgevoerd tot en met de afgelopen 50ste editie – zal voortgezet worden door Festiventures. Met de nieuwe programmeur gaat de organisatie van het Breda Jazz Festival werken aan een toonaangevend en toekomstbestendig festival.

Eigen unieke stijl

Met een ruime blik op de toekomst heeft het bestuur van het Breda Jazz Festival besloten om de programmering bij een andere partij te beleggen. In Festiventures ziet het bestuur een programmeur die past bij de eigen unieke stijl van het Breda Jazz Festival. Tegelijkertijd vraagt het bestuur ook van Festiventures om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en te ontwikkelen zowel op het vlak van programmering als in samenwerkingsverbanden. Dit alles sluit perfect aan bij de toekomstvisie van het bestuur en de bestendigheid van het festival.

Ruim 25 jaar programmering

Roland Kompier Produkties verzorgde ruim 25 jaar de programmering van het Breda Jazz Festival. In 1999 gingen Roland Kompier en toenmalig voorzitter Antoine Trommelen de uitdaging aan om het in nood verkerende festival door te starten, met het meest beperkte budget ooit. Een prestatie waar de organisatie, voormalige en huidige bestuursleden, hen nog steeds zeer dankbaar voor zijn. Het Breda Jazz Festival is sindsdien weer uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke jazzfestival in Nederland en ver daarbuiten, met vele tienduizenden bezoekers per dag tijdens de vier dagen van het Hemelvaartweekend.

Dank en waardering

Het bestuur van het Breda Jazz Festival spreekt grote dank en waardering uit voor Roland Kompier en zijn partner Ans Iriks. Zij hebben enorm veel betekend voor het festival, hun inzet heeft enorm bijgedragen aan het festival en de festivalorganisatie.

Voorbereidingen 51ste editie

In september starten de voorbereidingen voor het volgende jazzfestival. De organisatie van het Breda Jazz Festival kijkt daarbij vol vertrouwen uit naar de nieuwe samenwerking met Festiventures.

De 51ste editie van het Breda Jazz Festival is van 18 tot en met 21 mei 2023.

 

Uitslag fotowedstrijd: de winnaars zijn bekend!

 

De jury van de Breda Jazz Festival fotowedstrijd was blij verrast met de vele enthousiaste inzendingen! Want de fotografen op het festival bleken niet alleen bezoekers te zijn die sfeer kwamen vastleggen, soms bleken ze ook visuele artiesten. Sommigen stuurden slechts één foto in die ze toevallig maakten in het heetst van de strijd, anderen waren duidelijk op pad geweest met hun camera om het festival te vereeuwigen. Beide even leuk, maar het was een uitdaging voor de juryleden alle spreekwoordelijke appels en peren te (be)proeven. Desalniettemin zijn hier de winnaars:

Categorie: Artiest

1ste prijs: Wim Langen

Elk jaar doet de organisatie haar best de leukste artiesten naar Breda te halen. Deze foto stelt ze dan ook mooi centraal. Jazz is emotie en Wim heeft die prima gevangen! Jazz heeft niet te veel poespas nodig. Back to basic!

2e prijs: Arjan De Vos

Ondanks de chaos die soms op een buitenpodium heerst heeft de fotograaf een prima doorkijkje gemaakt met de focus op de juiste plek. Instrumenten op de voorgrond en de Festivalposter op de achtergrond maar de saxofonist lekker centraal. Heerlijke plaat!

3e prijs: Diana Booij

Soms krijg je het als fotograaf bijna cadeau; met het enthousiasme en ritme op het Veemarktpleintje kan je bijna geen slechte foto maken. Behalve natuurlijk als je de techniek niét zou beheersen. Gelukkig zijn bij Diana de timing, belichting en kleuren precies zoals ze moeten zijn. Dansen maar!

Categorie: Sfeer

1ste prijs: Peter Smeekens

“De sfeer van het Breda Jazz Festival is uniek in zijn soort en dat is, naast de muziek, de kern van vier dagen muzikaal feest in Breda. Wat is een band zonder publiek? En wat moet het publiek zonder een band? Met deze actieve prachtplaat van Peter valt alles samen: hij dampt en hij swingt. Met stip op nummer één.”

2e prijs: Pepijn Zwart

“The Spunyboys zijn een echte publiekstrekker en dat zagen we zeker terug in het aantal ingezonden foto’s van dit actieve trio. De muziek is hier letterlijk het middelpunt van een publieksfestival en het geeft de sfeer van het optreden perfect weer; precies zoals we het graag allemaal zien.”

3e prijs: Inger Spierenburg 

Als je alles hebt gezien als fotograaf ga je op zoek naar die unieke hoek en Inger wist kerk, publiek en artiest in één beeld te krijgen. Hoeveel sfeer van het Breda Jazz Festival wil je hebben? Als de techniek volgende keer ook nog helemaal op orde is kan hij nog hoger in de ranglijst eindigen.

Categorie: Publiek

1e prijs: Peter Smeekens

Een fotograaf die we vaker tegenkwamen. En wederom gooit hij hoge ogen. Mochten de muzikanten vergeten zijn voor wie ze nu spelen, dan laat deze foto dat in volle breedte zien; van jong tot oud, van cola tot bier. Zitten, hangen, kijken, luisteren en genieten. En dat laatste deden we ook van zijn foto.

2e prijs: Gré van Pelt

Het publiek van vandaag is misschien wel de artiest van morgen. Fotograferen is kijken en dat is aan Gré wel toevertrouwd. En hoe kleurrijk het Breda Jazz Festival dan ook mag zijn, in zwart/wit is deze foto gewoon ijzersterk. En het t-shirt van het jongetje maakt het helemaal af… Enjoy the music!

3e prijs: Yvonne Aarden

Als fotograaf wil je niet enkel de muziek horen, maar ook zeker zien. En deze jonge bezoeker dacht er vast hetzelfde over. Als we ook nog konden zien dat de muziek van het Breda Jazz Festival een rol speelde was het misschien wel de winnaar in deze categorie geweest.”

 

Bedankt voor alle geweldige inzendingen! De winnaars van de fotowedstrijd hebben via email bericht gekregen. 

Steun het festival!

<!---->